Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Νοέμβρη εσύ Μεσοσποριά, γλυκιά σοδειά να φέρεις...

Ελάτε Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, να σπείρουμε, σιτηρά και δημητριακά στον Σιτοβολώνα του «Πολιτιστικού Πάρκου» με καινούρια όνειρα κι ελπίδες στην καρδιά μας.
 
Ο Νοέμβριος, ίσως ο πιο τρυφερός και μελαγχολικός μήνας του χρόνου, είναι μόλις στα μισά και σίγουρα υπάρχει ακόμη κέφι, διάθεση και χρόνος για να περάσετε μαζί με τα παιδιά σας, Ξεχωριστά και Δημιουργικά Σαββατοκύριακα.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται Δράσεις που σχετίζονται με την ζωή στο χωριό και την φύση, την συντήρηση σπάνιων μουσειακών εκθεμάτων, περιβαλλοντικές δραστηριότητες, εξερευνήσεις, και πολλά πολλά ακόμη!

Παιδιά ηλικίας από 2 έως 15 ετών έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις ξεχωριστές αυτές Δράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από την Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης, Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας», που βρίσκεται εντός του «Πολιτιστικού Πάρκου», και είναι φτιαγμένο σαν ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι.

Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε μια διαφορετική περιπέτεια κάθε Σαββατοκύριακο!
Η απασχόληση διαρκεί 1 ώρα και η έναρξη των δραστηριοτήτων γίνεται με την άφιξη των παιδιών, οποιαδήποτε στιγμή από τις 11:00 π.μ. έως και τις 14:00 μ.μ.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, κάθε ωριαία απασχόληση περιλαμβάνει τις επόμενες ενότητες δράσεων που στοιχίζουν όλες μαζί μόλις 5 €:
- Καθημερινή ζωή στο χωριό
- Περιβαλλοντική Δραστηριότητα
- Δράσεις στο Μουσείο
- Φροντίδα Μικρών Ζώων
Επίσης, μόνο με 2 € επιπλέον (προαιρετικά) τα παιδιά συμμετέχουν σε μία Δραστηριότητα έκπληξη κάθε εβδομάδα!

Καθημερινή ζωή στο χωριό
Σιτηρά και Δημητριακά...
Ίσως η σημαντικότερη τροφή του ανθρώπου! Όλοι γνωρίζουν πλέον, πως η διατροφική αξία του ψωμιού, είναι εξαιρετική.
Η παρασκευή ψωμιού, αποτέλεσε μία από τις πρώτες ασχολίες του προϊστορικού ανθρώπου, καθώς, πριν από χιλιάδες χρόνια, οι νοικοκυρές παρασκεύαζαν για βρώση έναν πηχτό χυλό από κοπανισμένους σπόρους που έμοιαζε με το σημερινό ψωμί..!
Μμμ… Τι όμορφα που μυρίζει το φρεσκοοργωμένο χώμα. Τι λέτε; Θέλετε μικροί και μεγάλοι να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρίας;
Να φορέσουμε τα αγροτικά καπέλα, να μπούμε στο Βιολογικό Σταροχώραφο του Πάρκου, να ταυτιστούμε με τη γη, αυτή τη μοναδική και πιστή τροφό, να νιώσουμε τη δύναμή της, και να σπείρουμε με κέφι το δικό μας σιτάρι και κριθάρι;
Εμπρός λοιπόν!

Περιβαλλοντική Δραστηριότητα
Γνωρίζετε πως, το μεγαλύτερο μέρος των απορριμάτων που παράγουμε, μπορεί να ανακυκλωθεί καθώς και να μετατραπεί σε ωφέλιμο οργανικό λίπασμα;
Ελάτε να επισκεφτούμε τη Μονάδα Κομποστοποίησης του Πάρκου και να δούμε από κοντά, πώς τα ξερά φύλλα, το κομένο γρασίδι, τη στάχτη από το τζάκι ή το φούρνο, τα υπολλείματα όλων των φυτικών τροφών, τα περιττώματα φυτοφάγων ζώων μα και τα μικρά κλαράκια από τα δέντρα, αν τα διαχειριστούμε σωστά, μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμα!
Ίσως να προλάβουμε να λιπάνουμε με τα χέρια μας και το Βιολογικό Περιβόλι του Πάρκου...

Δράσεις στο Μουσείο
Τα αλέτρια για το όργωμα, ξύλινα και σιδερένια από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ο σπανιώτατος σπαστήρας χώματος και ο εντυπωσιακός σπορέας, χρειάζονται άμεσα τη βοήθειά μας!
Φοράμε τώρα τα γάντια και την ποδιά του συντηρητή, εφοδιαζόμαστε με όλα τα σύνεργα και ξεκινούμε με μεράκι τη φροντίδα τους, για να μπορέσουν κι αυτά να διατηρηθούν στο χρόνο..

Φροντίδα Μικρών Ζώων
Ο άτακτος μα καλωσυνάτος Παρασκευάς, το μικρό όμορφο αλογάκι του Πάρκου, έχει πολύ κουραστεί. Μόνο αυτός μας βοηθούσε όλη την εβδομάδα στο όργωμα του σιτοβολώνα... Χωρίς τη βοήθειά του, το σκληρό χώμα δε θα μπορούσε να γίνει τόσο μαλακό και αφράτο…
Κι όλα εκείνα τα εργαλεία ποιος άλλος θα τα κουβαλούσε; Όμως κι εμείς δε θα τον αφήσουμε έτσι…
Πάμε κοντά να τον χαϊδέψουμε και να τον χτενίσουμε!
Ίσως έτσι μας αφήσει να ανέβουμε στη ράχη του για μια ωραία βόλτα γύρω από τη λίμνη με τις πάπιες...

Δραστηριότητα έκπληξη!
Οι παλιές νοικοκυρές, ήξεραν να φτιάχνουν κάτι απίθανα κουλουράκια... Μόλις μάθαμε μια συνταγή για κρίθινα τραγανά κουλούρια με μυρωδικά, μμμ... πεντανόστιμα !
Και τώρα ξέρετε τι λέμε;
Λέμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας στην παλιά ξύλινη σκάφη τη ζύμη, να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά, και χωρίς καμία καθυστέρηση να φουρνίσουμε τα κουλούρια μας και να τα σιγοψήσουμε στον μεγαλο Πέτρινο Χτιστό Ξυλόφουρνο του Πάρκου;
Θέλετε;

Εμπρός λοιπόν! Όλοι με όρεξη για να αρχίσουμε...

Το «Πολιτιστικό Πάρκο» είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε το πικ-νικ σας είτε δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα ψάρια είτε κοντά στη λίμνη με τις πάπιες ή να προμηθευτείτε τον καφέ σας, το κολατσιό σας και ό,τι άλλο χρειάζεστε από το πωλητήριο. Τα παιδιά μπορούν να χαρούν μια βόλτα με το τρενάκι τον «Τρεχάλα» ή με το μικρό αλογάκι τον Παρασκευά, ενώ οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν ένα από τα βιβλία της μεγάλης συλλογής της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης. Ακόμα λειτουργεί ένα μαγαζάκι έργων τέχνης και χειροποίητων κοσμημάτων για τις «ιδιαίτερες» αγορές σας. Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φέρουν τα ποδήλατα τους και να περιπλανηθούν σε υπέροχες διαδρομές μέσα στο Πάρκο.

Νέα προσφορά!
Με τη συμπλήρωση 30 ατομικών εισιτηρίων, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου, σας προσφέρετε ο καταπράσινος χώρος του «Πολιτιστικού Πάρκου», εντελώς δωρεάν, για να πραγματοποιήσετε το πάρτυ του παιδιού σας. Εκμεταλλευτείτε το!

Στην ιστοσελίδα www.politistikoparko.gr έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του «Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας» και του Πάρκου που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τ.μ. μέσα στην φύση.

«Πολιτιστικό Πάρκο»
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990-47999 /22990- 67999 /22990- 67770 fax: (0030) 22990 - 47031
E-mail: welcome@politistikoparko.gr
www.politistikoparko.gr

Σημ. 1: Το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας» όπως και το «Πολιτιστικό Πάρκο» , δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και είναι προσβάσιμο γι' αυτά, σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) - καθώς επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές. 
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου