Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Στα επτά δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης

Τα επτά δισεκατομμύρια έφτασε ο πληθυσμός της Γης, τουλάχιστον θεωρητικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ. Τρεις χώρες διεκδικούν τη γέννηση του έβδομου δισεκατομμυριοστού ανθρώπου στον πλανήτη μας: οι Φιλιππίνες με τη γέννηση της Ντανίκα Μέι Καμάτσο στη Μανίλα, η Ινδία με τη γέννηση ενός κοριτσιού επίσης, καθώς και δύο περιοχές της Ρωσίας που ανακοίνωσαν δικούς τους «υποψήφιους».



Η μικρή Ντανίκα είναι ένα από τα νεογέννητα που διεκδικεί μέχρι τώρα τον περιζήτητο τίτλο. Γεννήθηκε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα σε δημόσιο νοσοκομείο της Μανίλας και ζύγιζε 2,5 κιλά. Το όνομα Ντανίκα σημαίνει «πρωινό αστέρι» και είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Υποψήφιοι
Ωστόσο, τον ίδιο τίτλο διεκδικεί ένα νεογέννητο κοριτσάκι στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση.

Η βρετανική οργάνωση Plan-International ανακοίνωσε τη γέννηση της Ναργκίς στις 07:20 τοπική ώρα σε κέντρο υγείας του Μαλ, ενός απομακρυσμένου χωριού του κρατιδίου. Η οργάνωση παρακολουθούσε επτά εγκύους στο Ουτάρ Πραντές, στο οποίο τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ υψηλά (11 μωρά κάθε λεπτό). Αλλά και δύο περιοχές της Ρωσίας, η Καμτσάτκα και το Καλίνινγκραντ, διεκδικούν τη γέννηση του βρέφους που έσπασε το πληθυσμιακό ρεκόρ. Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τη γέννηση του δικού της «υποψήφιου», 19 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ενός αγοριού που θα ονομαστεί Αλεξάντερ.

Περίπου 7.400 χιλιόμετρα μακριά, στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, γεννήθηκε ο Πιοτρ Νικολάγεφ στις 00:02 τοπική ώρα και διεκδικεί τον ίδιο τίτλο. Τα Ηνωμένα Εθνη είχαν ορίσει την 31η Οκτωβρίου 2011 ως την ημέρα που ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, δώδεκα χρόνια μετά το ρεκόρ των έξι δισεκατομμυρίων. Τότε, ο ΟΗΕ είχε επιλέξει τον Αντνάν Νέβιτς, που γεννήθηκε στο Σαράγεβο ως το «νικητή», όμως αυτή τη φορά ο οργανισμός αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να διεκδικούν τον τίτλο.

Αλμα
Σύμφωνα με τους δημογράφους, ο κόσμος μας χρειάστηκε να φτάσει το 1804 για τον κόσμο για να αποκτήσει το πρώτο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων και περισσότερο από έναν αιώνα έως ότου αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια το 1927. Ο 20ός αιώνας, εν τούτοις, είδε τους αριθμούς να μεταβάλλονται απότομα: 3 δισεκατομμύρια το 1959, 4 δισεκατομμύρια το 1974, 5 δισεκατομμύρια το 1987 και 6 δισεκατομμύρια το 1998.

Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός του πλανήτη θα φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025 και τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2083. Αλλά οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να μεταβληθούν, ανάλογα με την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής μέχρι και τους δείκτες θνησιμότητας των νηπίων.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου