Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιταγής Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχεδίασε την πράξη "Χορήγηση Επιταγής (Voucher) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης". Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ. (Δημόσια και Ιδιωτικά), οι οποίοι λόγω συνθηκών θα είχαν πρόβλημα συμμετοχής και ολοκλήρωσης της επαγγελματικής τους κατάρτισης.

Η χορήγηση επιταγών Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης έχει ως έναρξη το τρέχον χειμερινό εξάμηνο του 2011 και λήξη το εαρινό εξάμηνο του 2015. Η «επιταγή» συνίσταται, για όλους τους καταρτιζόμενους σε Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ., σε ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό. Το ποσό αυτό ισούται με τα δίδακτρα, τα οποία καταβάλλουν για δύο εξάμηνα κατάρτισης οι έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε. που καταρτίζονται στα Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, ήτοι 367€ ανά εξάμηνο, ή συνολικά σε αυτή τη φάση στα 734€ (2ΧΧ367€) για το έτος κατάρτισης.

Ο καταρτιζόμενος έχει τη δυνατότητα αίτησης επανυποβολής για συμμετοχή του για ως και δύο ακόμη εξάμηνα, εφόσον το τρέχον εξάμηνο της φοίτησής του το επιτρέπει και ο οδηγός κατάρτισης της ειδικότητας το προβλέπει. (Στον δικαιούχο η επιταγή χορηγείται αρχικά για τα δύο εξάμηνα φθινοπωρινό και εαρινό εξάμηνο) και κατόπιν επανυποβάλλει αίτηση σύμφωνα με την ετήσια πρόσκληση ενδιαφέροντος). Το ποσό της «επιταγής» προσαρμόζεται κάθε φορά στο ποσό των ανωτέρω διδάκτρων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικά, στην περίπτωση των καταρτιζομένων σε Ι.Ε.Κ. που δικαιούνται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να καταβάλλουν δίδακτρα μειωμένα σε σχέση με αυτά που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια, το ποσό της «επιταγής» ισούται με το ύψος των μειωμένων αυτών διδάκτρων.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης» έχουν οι καταρτιζόμενοι, έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών που εγγράφονται σε οποιοδήποτε από τα εξάμηνα κατάρτισης για τις ειδικότητες τεσσάρων (4) και δύο (2) εξαμήνων σε όλα τα Δ.Ι.Ε.Κ. και Ι.Ι.Ε.Κ. της χώρας.

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι δικαιούχοι της επιταγής και οι αναπτυξιακές ειδικότητες καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής από τους αρμόδιους Υπουργούς και θα ισχύσουν με την υπογραφή της. Προς υποστήριξη του προγράμματος έχει αναπτυχθεί η διαδικτυακή εφαρμογή www.voucher-iek-ggdvm.gr όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα τα στάδια του προγράμματος και την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξη των δικαιούχων. Στη διάθεσή σας θα βρίσκεται και η γραμμή υποστήριξης (τηλ: 213.1311587 & 213.1311560)

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε). Για το τρέχον έτος κατάρτισης η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ξεκινάει τη Δευτέρα 24/10/2011 και θα ολοκληρωθεί στις 25/11/2011. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση και κατόπιν δημοσιεύεται από το Ι.Δ.ΕΚ.Ε πίνακας Αρχικής Κατάρτισης των υποψηφίων ωφελουμένων βάσει της μοριοδότησης που προκύπτει από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις τους.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι και οι επιλαχόντες υποβάλουν στα εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης Δημόσια Ι.Ε.Κ. που εδρεύουν στην ίδια Περιφέρεια με το φορέα κατάρτισης τους, τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στη σχετική ΚΥΑ, μαζί με τις βεβαιώσεις εγγραφής τους στον φορέα κατάρτισης τους, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Εφόσον πιστοποιηθεί από την εξέταση των δικαιολογητικών ότι είναι όντως δικαιούχοι και εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το εξάμηνο φοίτησης τότε καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό της επιταγής Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου