Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σεμινάρια για τη βία κατά των παιδιών

Δυο στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών στην Ελλάδα πέφτουν το χρόνο θύματα κακοποίησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.), ενώ κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης από την οικογένεια ή τους συγγενείς τους. Στοιχεία του 2008 κάνουν λόγο για 28.000 περιστατικά παιδικής κακοποίησης, από τα οποία τα 2.800 παιδιά ήταν μικρότερα των 5 ετών, 2.240 απέκτησαν κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ υπολογίζεται ότι τα 7.000 με 8.000 είναι αγόρια και τα 17.000 κορίτσια.

Την τραγική αυτή εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει στο χώρο ευθύνης του το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων-δράσεων, τα οποία απευθύνονται τόσο στους ειδικούς επαγγελματίες-στελέχη των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σειρά σεμιναρίων που κατ’ αρχήν απευθύνονται στους επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κ.ά.) που δουλεύουν σε δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της περιοχής Λαγκαδά. Στόχος η διερεύνηση των διαφόρων μορφών της βίας κατά των παιδιών και των τρόπων παρέμβασης για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου τους ως διαμεσολαβητών.

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SafeLand που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ και επτά ευρωπαϊκούς εταίρους, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο στου Δήμου Συκεών, από όπου και το παραπάνω κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου