Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη:«Εχετε ένα πιάτο φαΐ και ένα κρεβάτι για το παιδί μου;»

«Αν χρειαστεί, για λίγο καιρό, μπορείτε να φιλοξενήσετε το παιδί μου; Ενα πιάτο φαΐ, ένα κρεβάτι, έστω για κάποιες ώρες της μέρας. Μείναμε και εγώ και ο πατέρας του χωρίς δουλειά και δυσκολευόμαστε. Τουλάχιστον να ξέρω ότι, αν χρειαστεί, το παιδί μου θα μπορεί να είναι κάπου ζεστά».

Η μητέρα που τηλεφωνεί για βοήθεια δεν είναι αλλοδαπή, δε ζητιανεύει στο πεζοδρόμιο, δεν είναι εγκαταλειμμένη από το σύζυγό της, δεν έχει ενδοοικογενειακά προβλήματα, με άλλα λόγια, δεν έχει το προφίλ της γυναίκας που απευθύνεται σε κάποιο ίδρυμα για να ζητήσει βοήθεια. Είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η γυναίκα που αδυνατεί πια λόγω οικονομικών προβλημάτων να θρέψει το παιδί της. Η ίδια και ο σύζυγός της είναι γονείς που έχασαν τη δουλειά τους και καλούνται, εκτός από ενοίκια, να πληρώσουν τη δόση του δανείου, τη ΔΕΗ και τη θέρμανση... Τόσο απλό, τόσο δύσκολο.

Ανησυχητική αύξηση

Το μεγάλο πρόβλημα που χτυπά πια την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας, ελέω οικονομικής κρίσης, αφορά την πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα: τα παιδιά. Τα μηνύματα που έρχονται απ' όλα τα ιδρύματα που παρέχουν κάθε είδους σχετική βοήθεια συγκλίνουν δυστυχώς στη διαπίστωση ότι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι περιπτώσεις γονέων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους και για το λόγο αυτό ζητούν να τα αφήσουν για κάποιο διάστημα εκεί.

Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Αγιος Στυλιανός» αυτόν το χρόνο τα μισά και πλέον παιδιά, και μάλιστα προσχολικής ηλικίας, που εισήχθησαν ήταν εγκαταλειμμένα. Στο Παιδικό Χωριό SOS, στο Πλαγιάρι, τα αιτήματα τέτοιου είδους έχουν αυξηθεί φέτος κατά 80% και στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο τα σχετικά τηλεφωνήματα είναι πια κάτι παραπάνω από συχνά. Ιδια εικόνα και στο «Χαμόγελο του Παιδιού», όπου πλέον κατά μέσο όρο κάθε μέρα πέντε με έξι οικογένειες ζητούν έστω υλικά αγαθά. Και τα αιτήματα μοιάζουν να μην έχουν τέλος, οι λίστες αυξάνονται, οι ανάγκες το ίδιο.

Στον «Αγιο Στυλιανό»

«Φέτος, τα μισά και πλέον παιδιά προσχολικής ηλικίας που εισήχθησαν στο Βρεφοκομείο “Αγιος Στυλιανός” ήταν εγκαταλειμμένα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρώτη φορά το είδαμε να συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό. Σχεδόν καθημερινά είμαστε σε επαφή με νοσοκομεία, εισαγγελίες και άλλου τέτοιου είδους δομές, όπου επίσης υπάρχουν παιδιά εγκαταλειμμένα. Η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, ακόμη και από τα νοσοκομεία που μας ζητούν να δεχτούμε παιδιά. Το φαινόμενο οφείλεται αφενός στην οικονομική κρίση και αφετέρου στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα», εξηγεί η αντιπρόεδρος της δομής, που εκτελεί καθήκοντα προέδρου, Αννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου. Στο βρεφοκομείο φιλοξενούνται σήμερα 27 παιδιά. «Φέτος μόνο έγιναν 14 εισαγωγές, εκ των οποίων οι μισές αφορούσαν εγκαταλειμμένα παιδάκια. Πέρυσι έγιναν εννέα εισαγωγές και το 2009 έντεκα, αλλά τα εγκαταλειμμένα ήταν πολύ λίγα. Σε μας μέχρι πρότινος έφταναν κυρίως παιδάκια των οποίων οι γονείς κρίνονταν ακατάλληλοι για να τα μεγαλώσουν είτε λόγω ψυχικής νόσου, είτε λόγω χρήσης ναρκωτικών, είτε για λόγους που είχαν να κάνουν με ποινικά αδικήματα», προσθέτει.

Μόλις είχαν γεννηθεί...

Μητέρες απευθύνονται κατ' ιδίαν στους ανθρώπους του βρεφοκομείου και ζητούν να αφήσουν τα μωρά τους. Σχετικά πρόσφατα υπήρξαν δύο περιπτώσεις νεαρών μητέρων, μίας Ελληνίδας και μίας αλλοδαπής, που ήθελαν να αφήσουν τα παιδιά τους, που είχαν μόλις γεννηθεί. Και οι δύο ήταν μόνες, με μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, 195 παιδιά φοιτούν στα οκτώ τμήματα του παιδικού σταθμού του βρεφοκομείου. «Οταν αναλάβαμε, οι θέσεις ήταν 148, αλλά τις αυξήσαμε -όπως και το προσωπικό- γιατί τα τροφεία φτάνουν μόλις τα 130 ευρώ το μήνα και τα αιτήματα των γονέων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα είναι πολλά», τονίζει η κ. Αγγελίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, ό,τι γίνεται στο βρεφοκομείο γίνεται με γνώμονα το καλό του παιδιού, ενώ συγκινητική είναι η προσφορά των απλών ανθρώπων, που δεν είναι κατ' ανάγκη εγγεγραμμένοι στο Σωματείο Εθελοντών του Βρεφοκομείου «Αγιος Στυλιανός».

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξυπηρέτησε μέσω του προγράμματος υλικής στήριξης 3.188 παιδιά, εκ των οποίων τα 774 παιδιά απευθύνθηκαν στη δομή για πρώτη φορά! Ο αριθμός αυτός πέρυσι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν μικρότερος, και έφτανε τα 2.463 παιδιά, εκ των οποίων τα 449 για πρώτη φορά ζήτησαν βοήθεια.

«Πράγματι έχουν αυξηθεί τα αιτήματα, τα τηλεφωνήματα οικογενειών που μας ζητούν να φιλοξενήσουμε το παιδί τους. Μάλιστα, οι περισσότεροι δε ζητούν φύλαξη για λίγες ώρες, αλλά κάτι πιο μόνιμο, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, ώσπου να περάσει η κρίση, μέχρι να μπορέσουν να βρουν κάποια δουλειά, να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 5 με 6 οικογένειες προσέρχονται πια σε μας κάθε μέρα και ζητούν υλικά αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα», λέει η Καλλιόπη Κλουφά, κοινωνική λειτουργός στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη.

Στο σπιτάκι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Φοίνικα φιλοξενούνται ήδη 30 παιδιά, που φτάνουν εκεί κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης. Ωστόσο, προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί το πρόγραμμα κοινωνικής και υλικής στήριξης, το οποίο, δυστυχώς, παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. «Τα αιτήματα αυξάνονται συνεχώς. Κάνουμε κι εμείς με τη σειρά μας συχνά εκκλήσεις στον κόσμο για είδη πρώτης ανάγκης, για τρόφιμα, για προϊόντα του σούπερ μάρκετ», προσθέτει η κ. Κλουφά. Σύμφωνα με την ίδια, μία στις τρεις οικογένειες που εξυπηρετείται μέσω του προγράμματος είναι αυτό που λέμε «φυσιολογική». «Συνήθως ο ένας γονέας εργάζεται, σπάνιο να εργάζεται και ο δεύτερος. Τα δάνειά τους τρέχουν, τα έξοδα επίσης, οι ανάγκες αυξάνονται, τα λεφτά λιγοστεύουν», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου