Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Διαμαντοπούλου σε αυστηρό ύφος, για την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη

Ανακοίνωση σε αυστηρό ύφος εξέδωσε απόψε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν την Διαπιστωτική Πράξη, κάνοντας λόγο για πράξεις που δεν συνάδουν με την νομιμότητα.
«Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού», αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου και προσθέτει:

«Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο.»

Εξάλλου, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, με επιστολή του προς τον νυν πρύτανη του ιδρύματος Θ. Πελεγρίνη δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συγκρότηση της επιτροπής για την σύσταση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης. Ο νόμος δίδει τη δυνατότητα, εφόσον οι νυν πρυτανικές αρχές αρνηθούν να υπογράψουν τη Διαπιστωτική Πράξη, να κληθούν οι προηγούμενοι πρυτάνεις να το πράξουν.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης πάντως τονίζει ότι είχε δηλώσει προ καιρού δημοσίως την πρόθεση του να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης των νέων πανεπιστημιακών αρχών, σύμφωνα με το νέο νόμο, εφόσον κληθεί από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να το πράξει και εφόσον υπάρξει κάποια μορφή συναίνεσης από την πανεπιστημιακή Κοινότητα. «Δεν υπήρξε όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο», τονίζει ο πρώην πρύτανης και συνεχίζει: «Ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, δεν εκδίδει την προβλεπόμενη διαπιστωτική πράξη, οι δε σύλλογοι μελών του διδακτικού προσωπικού, μας ζητούν το αντίθετο, να μην αναλάβουμε μια ευθύνη που θεωρούν ότι πλήττει καίρια το Πανεπιστήμιο. Κατόπιν αυτών, μολονότι έχω διαφορετική εκτίμηση για το νέο νόμο (έχει πολλές θετικές πλευρές αλλά και σοβαρές αδυναμίες) και μολονότι θεωρώ αδιέξοδο την τακτική των κλειστών πανεπιστημίων και την άρνηση ριζικών αλλαγών στα ΑΕΙ, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αναλάβω ένα τέτοιο έργο, καλούμενος όχι από τους συναδέλφους μου, αλλά διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Και ο πρώην πρύτανης καταλήγει χαρακτηριστικά :«Ως εκ τούτου αναγκάζομαι να μην αποδεχθώ την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη των νέων πανεπιστημιακών αρχών, χωρίς άλλωστε να υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε σαφής νομοθετική πρόβλεψη πως μπορεί να φέρει κανείς εις πέρας την προβλεπόμενη διαδικασία, αβοήθητος και βαλλόμενος υπό πάντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου