Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Συμμαχία κατά του trafficking

«Γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επιχειρούν να χτίσουν φορείς των δύο χωρών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τρόπος για την προστασία των εκατοντάδων παιδιών που πέφτουν καθημερινά θύματα trafficking στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες διακρατική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία φορέων και αρχών από τις δύο χώρες και στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμού.

«Από τη στιγμή που η Βουλγαρία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αριθμός των παιδιών - θυμάτων διακίνησης και εκμετάλλευσης αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο», εξήγησε στον «Α» η Βαλπόνα Χιστούνα, κοινωνική ερευνήτρια στη ΜΚΟ «Αρσις», η οποία δραστηριοποιείται στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων.

Εντοπίστηκαν 122 παιδιά

Σύμφωνα με την κ. Χιστούνα, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η «Αρσις», η οποία είναι και εκ των διοργανωτών της διημερίδας, έχει εντοπίσει 122 παιδιά από τη Βουλγαρία να επαιτούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Βρέφη λίγων μόλις μηνών στις αγκαλιές των μανάδων τους ή ξένων γυναικών, που προσπαθούν να εξαργυρώσουν σε λίγα λεπτά του ευρώ τον οίκτο των περαστικών, αλλά και έφηβοι που επιχειρούν αγωνιωδώς να πουλήσουν ένα πακέτο χαρτομάντιλα ή λίγα λουλούδια ώστε να «πάρουν κάτι για να φάνε». Οι υπεύθυνοι των φορέων είναι ξεκάθαροι: Δε χωράει οίκτος, δε βοηθούν τα χρήματα. Τα παιδιά κερδίζουν 30-70 ευρώ ημερησίως και όλα πάνε στους γονείς ή στους εκμεταλλευτές τους που συχνά είναι τα ίδια ακριβώς πρόσωπα.

Ελλειψη συντονισμού

«Μας κάνει εντύπωση η ανοχή που παρουσιάζει η ελληνική κοινωνία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», παρατήρησε η Λίντια Ζαγκόροβα, πρόεδρος του παραρτήματος Βουλγαρίας της οργάνωσης ECPAT που δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του trafficking και της πορνείας.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε και ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της «Αρσις», το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη χώρα αποστολής των παιδιών- θυμάτων ή μόνο τη χώρα υποδοχής. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά και τις δύο χώρες και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντικό κενό πληροφόρησης, κάναμε το πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας δομής διακρατικής παρακολούθησης και παρέμβασης», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που παρέστη στη συνάντηση εργασίας, επισήμανε πως σε πρώτη φάση θα καταρτιστούν ορισμένα κείμενα αρχικών συμφωνιών αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου του trafficking και στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου