Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τις υιοθεσίες παιδιών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για το πλαίσιο των υιοθεσιών παιδιών σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν το ακανθώδες αυτό θέμα.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των παιδιών που υιοθετούνται από Αμερικανούς και αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία τους. Επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη διαφάνειας για όλους», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία πάγωσε τον Απρίλιο του 2010 τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανικές οικογένειες όταν μια Αμερικανίδα έστειλε πίσω στη Ρωσία ένα αγοράκι, επειδή δεν το ήθελε πια...

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά από τότε για να καθορίσουν ένα νομικό πλαίσιο των υιοθεσιών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο οι υπηρεσίες που έχουν την άδεια της ρωσικής κυβέρνησης θα μπορούν να αναλαμβάνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας στη Ρωσία, βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι συγγενείς των παιδιών.

Επίσης η συμφωνία επιβάλλει στη Ρωσία να παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό των παιδιών που δίνονται για υιοθεσία. Οι Ρώσοι επίσης δεσμεύονται ότι θα παρακολουθούν τις αμερικανικές οικογένειες που υιοθετούν μικρούς Ρώσους.

Ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν τα περισσότερα παιδιά στον κόσμο και ειδικά από τη Ρωσία. Το 2008 υιοθέτησαν περισσότερα από 1.770 παιδιά από τη χώρα αυτή. Το 2010 ο αριθμός μειώθηκε στα 1.079, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου