Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ηράκλειο Κρήτης: Πρόγραμμα καταπολέμησης του παιδικού φόβου για το γιατρό

Tο πρόγραμμα “teddy bear hospital” με στόχο την καταπολέμηση του παιδικού φόβου για το γιατρό και το νοσοκομειακό χώρο, πραγματοποιήθηκε στο 50ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, στη Χρυσοπηγή όπου οι δάσκαλοι υποδέχτηκαν με χαρά την επίσκεψη ομάδας εθελοντών φοιτητών ιατρικής HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατόπιν έγκρισης των γονέων των παιδιών και του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2ου Γραφείου Ηρακλείου, τα παιδιά του 50ου Νηπιαγωγείου έφεραν το άρρωστο «παιδί τους» αρκουδάκι, κουκλάκι, ζωάκι, στο γιατρό.

Οι γιατροί δέχτηκαν το «παιδί» και πήραν το ιστορικό του ασθενούς, όπως γίνεται στο νοσοκομείο, δηλαδή ρώτησαν το νήπιο τι συμπτώματα είχε το «παιδί» και του χορήγησαν την κατάλληλη αγωγή. Αν είχε σπασμένο χέρι ή πόδι, το έδεσαν, σε άλλο έκαναν εμβόλιο, σε άλλο κοίταξαν το λαιμό με γλωσσοπίεστρα, άκουσαν την καρδιά του και έδιναν τα ακουστικά να ακούσει και το παιδί την καρδιά του φοιτητή ιατρικής, έδιναν μάσκες, σκουφάκια χειρουργείου, πλαστικά γάντια. Τα παιδιά επίσης είδαν από κοντά πραγματικό ιατρικό εξοπλισμό όπως μάσκες οξυγόνου, φλεβοκαθετήρες κλπ.

Είχαν επίσης και ένα μεγάλο συναρμολογούμενο παιχνίδι πλαστικό σκελετό και έτσι το νηπιαγωγείο μετατράπηκε σε 50ο Νοσοκομείο Χρυσοπηγής. Ακόμα και έκτακτο περιστατικό σκηνοθέτησαν, κατά το οποίο οι φοιτητές σε ένα κουκλοαρκουδάκι ειδικά κατασκευασμένο, με εσωτερικά όργανα, έκαναν «αναισθησία», εγχείρηση και τελικά του έσωσαν τη «ζωή».
Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος θα φανούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

‘’Όλοι εμείς στο 50ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι, τυχεροί και ευγνώμονες που προσκληθήκαμε και συμμετείχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού και θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε αυτούς τους εθελοντές φοιτητές και συγκεκριμένα στους: Αγγελική Κυπράκη, Μαρία-Φαίδρα Χαραλάμπους, Αγγελική Μαχαίρα, Μαρία Βολοσυράκη και Ιωάννη Κατσαράκη.

Η ευσυνειδησία που επέδειξαν πιστεύουμε ότι θα εξακολουθεί να τους συνοδεύει και κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και γι’ αυτό αισιοδοξούμε για το μέλλον και με σιγουριά αφηνόμαστε «στα χέρια τους».

Είναι, δε, αξιέπαινες τέτοιες παρεμβάσεις και πρέπει να συμβάλλουμε ευχαρίστως για την προώθηση και τη συνέχισή τους ’’επισημαίνει η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, κ. Χαρίκλεια Γιαννούλη.

Ενθουσίασε τα παιδιά που συμμετείχαν

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι φοιτητές ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης - υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Στρατηγάκη, Παιδίατρο του ΠαΓΝΗ – μέλη της HelMSIC, της διεθνώς αναγνωρισμένης εθελοντικής οργάνωσης φοιτητών ιατρικής που στόχο έχει την προαγωγή της υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε διάφορα θέματα υγείας.

Η ενέργεια αυτή για τα παιδιά ήταν όχι μόνο ανώδυνη, αλλά ευχάριστη εμπειρία και μάλιστα τα ενθουσίασε. Για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με την ιατρική πράξη από μια ασφαλή θέση του προστάτη και όχι του ασθενούς με αποτέλεσμα να εξοικειωθούν με αυτήν και να αποβάλουν το φόβο τους για αυτήν. Παράλληλα απέκτησαν την εμπειρία της ευθύνης ενός άλλου πλάσματος και διδάχθηκαν τη συνεργασία με το θεράποντα ιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου