Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ε.Σ.Α.με.Α.: Δεν διασφαλίζεται η πρόσβαση των ΑμεΑ στα ΑΕΙ με το νέο ν/σ του υπ. Παιδείας

Με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με τη διαβούλευση περί της Οργάνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η ΕΣΑμεΑ εκφράζει καταρχάς τη δυσαρέσκειά της που για άλλη μια φορά παρατηρείται σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας με τα οποία επιχειρούνται διαρθρωτικές αλλαγές και τομές σε σημαντικά θέματα Παιδείας, η έλλειψη έστω και στοιχειωδών μέτρων για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές για την αναπηρία σε ελάχιστα μόνο σημεία του, τα οποία μπορούν να αναφερθούν σε τρείς μόλις γραμμές. Είναι αδιανόητο μέσα σε ένα νομοσχέδιο 75 άρθρων και 110 σελίδων, με το οποίο αλλάζει διαρθρωτικά το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μην υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην φοίτηση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις συνθήκες εργασίας πανεπιστημιακών/μελών ΔΕΠ και στελεχών γραμματικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.

Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην ανώτατη εκπαίδευση (υποδομές, προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, διαδικασίες κ.λπ.). Για το λόγο αυτό θεωρούνται ως απόλυτα απαραίτητες παρεμβάσεις που θα «χρεώνουν» την ευθύνη της πρόσβασης φοιτητών με αναπηρία σε συγκεκριμένα όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου και αφετέρου θα ορίζουν την προσβασιμότητα υποδομών, προγραμμάτων, συγγραμμάτων, διαδικασιών κ.λπ. ως υποχρεωτικά κριτήρια αξιολόγησης των ιδρυμάτων και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 86 KB)
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 135 KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου