Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αντί για κατασκήνωση, εικαστικά στην πόλη

Όσοι γονείς δεν έχουν τις δυνατότητες να στείλουν τα παιδιά τους σε τρίμηνες διακοπές στη διάρκεια του καλοκαιριού, και σίγουρα λίγοι θα το κάνουν με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι, μπορούν να τα βοηθήσουν ώστε να κάνουν ένα άλλο “ταξίδι” με όχημα τα χρώματα, τα πινέλα και τα χαρτιά, και όχι μόνο.

“Χρησιμοποιούμε ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε, ώστε να κινητοποιήσουμε τη δημιουργικότητα του παιδιού” λεει η Ροδιά Δημητρέση, η οποία με τους συνεργάτες της έχει δημιουργήσει το Action-Art, έναν χώρο μύησης σε διάφορες μορφές τέχνης που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όμως τώρα το καλοκαίρι, ο χώρος στην οδό Φιλικής Εταιρείας 33 γίνεται χώρος διακοπών.

“Κατ’ αρχήν δεν έχει καμία σχέση με σχολείο, αλλά προτείνουμε δίωρα ή τρίωρα προγράμματα διάρκειας 5 ημερών, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και εφήβους. Μπορούν να επιλέξουν ένα ή και περισσότερα εάν οι γονείς θέλουν να απασχοληθούν τα παιδιά για μεγαλύτερο διάστημα” αναφέρει η κ. Δημητρέση και συμπληρώνει για τον τρόπο δουλειάς ότι πρώτος στόχος είναι να μην περιοριστεί η φαντασία του παιδιού με κανόνες διδασκαλίας. “Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να διδάξουμε, αφού γνωρίζουμε καλά ότι τη ζωγραφική τη ζεις και μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανακαλύπτεις πιο προσωπικά πράγματα. Ακόμη και το πώς θα χρησιμοποιήσεις τα υλικά ή τα εργαλεία. Αυτό που κάνουμε με τα παιδιά είναι να τα βοηθήσουμε να σκεφτούν, να βρουν την ιδέα που έχουν και ένα παιδί θα μας τη δείξει με τον τρόπο του, είτε με ένα σχέδιο είτε πιάνοντας ένα υλικό. Και από εκεί θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα”. Και καταλήγει “Εμείς του δίνουμε αυτά που χρειάζεται, για να βρει μπροστά του αυτά που θέλει”.

Από κινούμενο σχέδιο μέχρι αφηγήσεις παραμυθιών
Τα προγράμματα του καλοκαιριού που διαρκούν έως τις 20 Ιουλίου, περιλαμβάνουν μύηση στο κινούμενο σχέδιο, κατασκευές παιχνιδιών, ζωγραφική και εργαστήρια παραμυθιού και πολλά άλλα και τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ή και περισσότερα με κόστος μόνο 45 ευρώ για κάθε ένα, τιμή που περιλαμβάνει και όλα τα υλικά. Οι γονείς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, αφού χρησιμοποιούνται χρώματα που δεν αφήνουν λεκέδες, ενώ οι όποιες μουτζούρες στα προσωπάκια ή το σώμα των παιδιών δίνουν αφορμές για να συνεχιστεί η εικαστική παιδεία.
Ανάλογα προγράμματα θα πραγματοποιήσει η Action-Art στο Άσυλο του Παιδιού, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας στο Astrocamping της Θάσου. Όχι με θέμα εικαστικό, αλλά με αφηγήσεις παραμυθιών τις ώρες που όσοι βρεθούν εκεί δεν κάνουν παρατηρήσεις των άστρων ή δεν παρακολουθούν τις πολλές άλλες δραστηριότητες που προβλέπει το πρόγραμμα της Αστροκατασκήνωσης.

Πληροφορίες στο www.action-art.gr και στο www.astrofam.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου