Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος αύριο και η μη κυβερνητική οργάνωση NoSmoke.gr μας καλεί να αναρωτηθούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 
Εφέτος, όπως λέει, έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους και η Ελλάδα (ως ουραγός όλων των πολιτισμένων κρατών) απέκτησε έναν κατά βάση σωστό νόμο που προστατεύει την υγεία των πολιτών, κυρίως των εργαζομένων και των ανηλίκων, από τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Παρ΄ όλα αυτά, επισημαίνει πως ο νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω αδράνειας και αδιαφορίας της ίδιας της πολιτείας που τον ψήφισε.

«Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Επειδή θεωρούμε ότι η προστασία και ο σεβασμός της δημόσιας υγείας είναι ευθύνη και του καθένα μας ξεχωριστά, καλούμε όλους, ως ενεργοί πολίτες, να ξεκινήσουμε συστηματική και καθημερινή προσπάθεια για την προστασία όσων:
  • Παιδιών εκτίθενται στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος σε κάθε επίσκεψή τους σε δημόσιο χώρο
  • Έχουν αντιμετωπίσει κάποια περιπέτεια υγείας και τους συνέστησαν οι γιατροί την διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή εκθέσεως στο παθητικό κάπνισμα 
  • Κάνουν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα
  • Εργάζονται μαζί με συναδέλφους που καπνίζουν στο χώρο εργασίας
  • Είναι έγκυοι και προσπαθούν να αποφύγουν τον καπνό
  • Εργάζονται σε χώρους μαζικής εστίασης και αναψυχής
  • Δεν καπνίζουν σε παρέα καπνιζόντων και η έξοδός τους μετατρέπεται από διασκέδαση σε μαρτύριο
Θεωρούμε δεδομένο ότι μια τέτοια (δύσκολη αλλά άκρως επιτακτική) προσπάθεια θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αλλαγή νοοτροπίας και προαγωγή του πολιτισμού μας, στοιχεία που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελούν την βαθύτερη και πραγματική αιτία της σημερινής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας».

Το NoSmoke.gr πιστό στο σκοπό του που είναι η θετική επιρροή στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να μειωθεί το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην υγεία όλων μας, δηλώνει 'παρών' σε αυτή την προσπάθεια και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, στο μερίδιο που του αναλογεί, ώστε ο απολογισμός μας την ίδια μέρα το 2012 να είναι θετικός για όλους τους πολίτες.

2) Υπαίθρια δράση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για το κάπνισμα στις 31/5/11 στον πεζόδρομο της Ερμού. Συνδιοργάνωση: NoSmoke.gr & Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας

Την Τρίτη 31/5/11 και ώρες 9:00-12:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού θα συγκεντρωθούν 50 μαθητές 6ης δημοτικού από 3 σχολεία και αρκετοί εθελοντές του NoSmoke.gr, φορώντας λευκά μπλουζάκια & καπελάκια με αντικαπνιστικό έμβλημα.

Στην αρχή οι εθελοντές θα συζητήσουν με τα παιδιά για το πρόβλημα του καπνίσματος και θα τους μοιράσουν ενημερωτικό υλικό και διάφορα δώρα.

Κατόπιν τα παιδιά θα γράψουν και θα ζωγραφίσουν σε χαρτόνια μεγάλων διαστάσεων τα δικά τους αντικαπνιστικά συνθήματα και μηνύματα. Oι κατασκευές θα αναρτηθούν σε κεντρικό σημείο και θα παραμείνουν εκεί όλη την ημέρα για να τις βλέπει ο κόσμος.

Στη συνέχεια τα παιδιά θα προσεγγίζουν τους περαστικούς, θα τους δίνουν ενημερωτικά φυλλάδια για το κάπνισμα και ειδικά στους καπνιστές θα κάνουν μια πρωτότυπη πρόταση: Να δώσουν το πακέτο των τσιγάρων τους, ώστε να μην καπνίσουν άλλο σήμερα και να δεχθούν ως αντάλλαγμα ένα CD, που έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να κόψει το κάπνισμα! Τα πακέτα των τσιγάρων που θα συγκεντρωθούν, θα τοποθετούνται σε ένα διαφανή κάδο, για να καταμετρηθούν στο τέλος τα "λάφυρα" των παιδιών και να βγουν και οι σχετικές φωτογραφίες.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Οι πρωταθλητές μας ποδηλάτες θα έρθουν με τη αθλητική τους περιβολή και το ποδήλατό τους, θα συζητήσουν με τα παιδιά για το θέμα του καπνίσματος και θα τους μεταφέρουν τη δικές τους απόψεις για την υγεία, την ευεξία και τις καλές συνήθειες.

Θα παρευρεθούν: Ο κ. Αθανάσιος Τερζής, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ο κ. Γιώργος Αμυράς, Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης "Επιμένουμε Αθήνα", ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. NoSmoke.gr και άλλοι επίσημοι, που θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για την υγεία και τη ζωή.

Στο περίπτερο του NoSmoke.gr θα υπάρχει ειδικό βιβλίο όπου ο κόσμος θα υπογράφει υπέρ της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Και τέλος όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικό έργο στον αγώνα κατά του καπνίσματος θα μπορούν να συμπληρώνουν σχετικό έντυπο, ώστε να προστεθούν στο δυναμικό των εθελοντών του NoSmoke.gr.

Θα υπάρχει κάλυψη από τηλεοπτικά κανάλια και άλλα ΜΜΕ.

3) Δράσεις παραρτημάτων NoSmoke.gr

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στα παραρτήματα του NoSmoke.gr σε άλλες πόλεις: Διανομή ενημερωτικού υλικού, ανάρτηση αφισών, προβολές ντοκιμαντέρ για το κάπνισμα, ομιλίες ειδικών επιστημόνων κλπ.

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου