Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Διάφορα από την επικαιρότητα

Όσα μωρά κλαίνε υπερβολικά και παράλληλα τρώνε και κοιμούνται δύσκολα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γονείς τρώνε πιο ανθυγιεινά σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά
Θα περίμενε κανείς ότι όταν κάποιος έχει μικρό παιδί, θα τρώει και γενικά θα ζει πιο υγιεινά, σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά, αν μη τι άλλο επειδή προσέχει τι θα το ταΐσει ή, έστω, επειδή το κυνηγάει γύρω-γύρω κι έτσι τουλάχιστον ασκείται σωματικά! Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο: οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κάνουν χειρότερη διατροφή, ασκούνται λιγότερο και γενικότερα έχουν χειρότερη υγεία έναντι όσων συνομηλίκων τους δεν έχουν παιδιά.
Στα λατινικά ονομάζεται post partum depression (κατάθλιψη, μετά τον αποχωρισμό). Η επιλόχεια κατάθλιψη συγκρούεται με το ρομαντικό στερεότυπο της ευτυχούς μητέρας, που αισθάνεται πληρότητα όταν κρατά το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της, είναι ωστόσο υπαρκτή και αρκούντως απειλητική, αν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπείας – βοήθειας από ειδικό.

Τα παιδιά της νύχτας
«Η Ζωή είναι ωραία! Αλλά, δυστυχώς, τα 'χει με άλλον»... Την ώρα που τ' άλλα ανέμελα παιδάκια βγαίνουν βόλτα στις πλατείες, στα καφέ και στα μπαράκια, εκείνο μόλις έχει σχολάσει απ' τη δουλειά και τρέχει σαν τον Βέγγο να προλάβει. Για να μην πάρει πάλι απουσία την πρώτη ώρα στο εσπερινό σχολείο. Πάντα με την ψυχή στο στόμα.
Με το iPad στο νηπιαγωγείο θα πηγαίνουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πολλοί πεντάχρονοι μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα tablet PC έχουν αναγνωριστεί επίσημα ως εκπαιδευτικά εργαλεία σε διάφορες πολιτείες, με τα κατά τόπους σχολικά συμβούλια να εισάγουν τις ταμπλέτες στην εκπαιδευτική διαδικασία, αντικαθιστώντας σταδιακά τα μολύβια και τα τετράδια.

Η φτώχεια φέρνει κακοποίηση
Ενα δραματικό παρεπόμενο της οικονομικής κρίσης, η οποία ολοένα βαθαίνει τη φτώχεια, είναι η αύξηση της κακοποίησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής αλλά και ενδοσχολικής βίας που φανερώνεται και από τις ολοένα διογκούμενες υποθέσεις στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών.

Σκολίωση: Το πρόβληµα και η λύση
Μερικοί από µας το ακούγαµε συχνά, όταν ήµασταν παιδιά: «πρόσεχε πώς σηκώνεις την τσάντα σου» ή «µη στραβώνεις το σώµα σου, θα πάθεις σκολίωση». Οι έρευνες, όµως, που έγιναν στα χρόνια που µεσολάβησαν από τότε, αποσύνδεσαν από αυτές τις αιτίες την εµφάνιση του σοβαρού αυτού προβλήµατος, που δυστυχώς δεν είναι τόσο σπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου