Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δημιουργία ξενώνα παιδιών με αυτισμό

«Είμαστε μια κοινωνία που θέλει να κλείνει τα μάτια στον ανθρώπινο πόνο;». Η απορία του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατρός Γαβριήλ δυστυχώς δεν είναι ρητορική. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει πάρει την άδεια για ανέγερση ξενώνα παιδιών με αυτισμό σε οικόπεδό της στην οδό Ράμφου στα Πατήσια, και μετά το Πάσχα σκοπεύει να βάλει τον θεμέλιο λίθο. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, καθώς μόλις δύο ανάλογοι ξενώνες λειτουργούν στην Αθήνα. Ομως, η πρωτοβουλία συναντά τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Ειδικότερα, ο ξενώνας θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και πρόκειται, με βάση τον προγραμματισμό, να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τα 20 παιδιά με αυτισμό. Παρότι τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής περίμεναν η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας τους να γίνει δεκτή με θετικό τρόπο, οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις ήταν αποδοκιμασίας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι θεωρούν ότι ένας ξενώνας με παιδιά με προβλήματα, θα υποβαθμίσει την περιοχή τους, ενώ μία μερίδα κατοίκων ζητεί ο χώρος να δοθεί για πάρκο.

Πρόκειται για μία αντίδραση, τουλάχιστον όσων κάνουν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής, που προκαλείται από ελλιπή πληροφόρηση. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, ο αυτισμός είναι μια διαταραχή ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Ομως, τα αυτιστικά παιδιά δεν δημιουργούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους. Τα αυτιστικά άτομα έχουν συνήθως και βαριά, μέση ή ελαφριά νοητική υστέρηση. Αλλά πολλά, παρουσιάζουν «κανονική» ή «υψηλή» νοημοσύνη, ή και «ευφυΐα», επικεντρωμένη όμως, σε ένα ή δύο θέματα που τα ενδιαφέρουν και απαιτούν ισχυρή, κυρίως οπτική μνήμη. Μάλιστα, υπάρχει μία άποψη που λέει πως ο αυτισμός πρέπει να είναι ανεκτός ως διαφορά και να μην αντιμετωπίζεται ως διαταραχή. Σύμφωνα με διεθνείς επιδημιολογικές έρευνες σε κάθε 10.000 παιδιά που γεννιούνται, 50 είναι αυτιστικά.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, η περίπτωση του ξενώνα στην οδό Ράμφου δεν θα μπορούσε να συγκριθεί για παράδειγμα, με μονάδες απεξάρτησης ατόμων από ναρκωτικές ουσίες, η λειτουργία των οποίων, όπως έχει φανεί στην πράξη, έχει δημιουργήσει προβλήματα στη γύρω περιοχή.

«Οι άνθρωποι δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε οικογένειας», παρατηρεί στην «Κ» ο πρωτοσύγκελλος, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα της αλληλεγγύης σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία κλυδωνίζεται έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου