Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Διατροφικές διαταραχές πλήττουν και μαθητές Δημοτικού

Ολοένα και περισσότερα μικρά παιδιά πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία και νευρική ανορεξία, από την ηλικία των έξι ετών, λένε τώρα βρετανοί επιστήμονες.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 3.000 παιδιών κάτω των 13 ετών, το 82% των κοριτσιών και το 18% των αγοριών πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, όπως λόγου χάρη να αρνούνται να φάνε, να χρησιμοποιούν καθαρτικά ή να κάνουν εμετό μετά το γεύμα τους. Η έρευνα, που έγινε σε χρονικό διάστημα 14 μηνών από το University College του Λονδίνου, έδειξε πως 208 παιδιά Δημοτικού βρίσκονται στα πρώτα στάδια κάποιας διατροφικής διαταραχής, όπως η νευρική ανορεξία.

«Η μελέτη αυτή δίνει μια πρώτη εικόνα των περιστατικών βουλιμίας και ανορεξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντάσα Νίκολς, συμπληρώνοντας πως «είναι νωρίς να πούμε κατά πόσο υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων διατροφικών διαταραχών σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των παιδιών αυτών».

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν διατροφικές διαταραχές σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας. Παρ΄ όλα αυτά, από τη μελέτη περιπτώσεων ανορεξίας και βουλιμίας, οι επιστήμονες καταλήγουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα πως οι συγκεκριμένες νόσοι οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα.
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου