Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Προβολή: «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ»

Ημερομηνία Μετάδοσης: 16.04.2011 Ένας στους δύο Έλληνες εκτιμάται ότι έχει τσιμπημένες τιμές χοληστερόλης. Επισήμως η χοληστερίνη, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια στο 40% των ενηλίκων στη χώρα μας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλά παιδιά έχουν πλέον υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα όχι μόνο λόγω κληρονομικότητας αλλά και εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών.

Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» αποκαλύπτει γιατί η Τσοκόντα, είχε αυξημένες τιμές χοληστερόλης αλλά και τα συμπτώματα που μπορεί να δίνει η υπερχοληστεριναιμία γύρω από τα μάτια και σε άλλα σημεία του σώματος. Παρακολουθεί ακόμη την προσπάθεια που γίνεται μέσα από βιβλία αλλά και κυλικεία να αλλάξει η παιδική διατροφή και να προληφθεί η παιδική χοληστερόλη.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης συζητά διεξοδικά με ειδικούς για τις ιδανικές τιμές χοληστερίνης αλλά και πως μπορούμε να τις επιτύχουμε. Επίσης, ο ίδιος καταγράφει την διατροφή του για μια εβδομάδα και στο στούντιο, ειδικός διατροφολόγος επισημαίνει ότι σε κάποιες από τις τροφές που κατανάλωσε στη διάρκεια της εβδομάδας κρυβόταν λίπος 220γρ!

Οι επιστήμονες αναφέρουν πρακτικούς τρόπους για να «ανεβάσουμε» την «καλή» χοληστερόλη και να μειώσουμε την «κακή» ενώ επισημαίνουν πόσο μεγάλη είναι πλέον η αξία της τιμής των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα λειτουργικά τρόφιμα, που υπόσχονται ότι μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη, στα φάρμακα αλλά και σε μια νέα θεραπεία που διώχνει την «κακή» χοληστερόλη από το αίμα.

Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος μιλά για την κρητική διατροφή και επισημαίνει ότι ακόμη και στις λεγόμενες υγιεινές επιλογές υπάρχουν πάντα διατροφικοί πειρασμοί έτοιμοι να ανεβάσουν την χοληστερόλη μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης
Αρχισυνταξία: Μιχάλης Κεφαλογιάννης, Δήμητρα Τζούβελη
Επιμέλεια Εκπομπής: Θανάσης Τρομπούκης
Συντακτική Ομάδα: Σοφία Ζαμπάρα, Δήμητρα Πασσά, Κωνσταντίνος Λύτσικας
Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Λίτσα Δελή

Πηγή: facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου