Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down



Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι η 21η Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Ελληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).
Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.

Διαβάστε "Μύθους και αλήθειες για το σύνδρομο Down", το τευχίδιο για το σύνδρομο Down από το  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, τη σελίδα του Ιωακείμ και μια συνοπτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών των ατόμων με σύνδρομο Down. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι είναι το σύνδρομο αυτό με δυο παιδικά λογοτεχνικά βιβλία και μπείτε στο μυαλό μιας μητέρας με την ιστορία της Λίζυ Φιλπς. Διαβάστε για την "Ηλιαχτίδα" και το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος και γνωρίστε το σύλλογο όπως τον ζουν η Μαρία και η Βούλα. Αναρωτηθείτε τι θα κάνατε εάν γινόσασταν μάρτυρες προσβολής ατόμου με σύνδρομο Down και δείτε τα όνειρα των ατόμων αυτών. Επίσης, μπορείτε να δείτε, εκτός από το "Monica & David" για το οποίο σας έχουμε ξαναμιλήσει, το "Leader of the Park", το "Up Syndrome", το "I am Sam", την "8η μέρα", "The Lily series", "What will happen to Andy?" και άλλα πολλά σχετικά με το θέμα. Τέλος, δείτε το Σύνδρομο Down στον 21ο αιώνα  και τις διαλέξεις "Physical/Motor Characteristics of Children with Down Syndrome", "Health Care for the child with Down Syndrome" και "Health matters: Down Syndrome".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου