Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ήρθε η ώρα για ένα κατοικίδιο;

Είναι γεγονός ότι τα ζώα είναι ίσως οι πιο πολύτιμοι και πιστοί φίλοι και σύντροφοί μας. Έχουν την ανάγκη μας και έχουμε τη δική τους. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όμως όσοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και ειδικά οι γονείς που θέλουν να πάρουν ένα ζώο στα παιδιά τους; Και το πιο σημαντικό. Τι κατοικίδιο θα είναι αυτό;

Η παρουσία των ζώων στο σπίτι λειτουργεί σαν ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος. Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η ύπαρξή τους κοντά σε παιδιά, τα διδάσκει αξίες όπως η υπευθυνότητα, η φιλία και ο σεβασμός και αναπτύσσει την κοινωνικότητα, την ευαισθησία και την προσωπικότητά τους. Είναι επίσης πολύτιμοι σύντροφοι για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία που πολλές φορές εμφανίζεται σε αυτές τις ηλικίες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Τα ζώα γίνονται η παρηγοριά τους, οι πολύτιμοι συμπαραστάτες τους, γίνονται κάποιες φορές, το φως τους. Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθά να αποκαταστήσει τη σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν παρέα με ένα ζώο έχουν συνήθως ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, είναι πιο κοινωνικά και, αν ζουν στο ίδιο σπίτι με ένα κατοικίδιο από τη βρεφική ηλικία, έχουν μειωμένα ποσοστά εμφάνισης κάποιων αλλεργιών. Παράλληλα όμως, οι γονείς επωμίζονται τη φροντίδα ενός ακόμη «παιδιού»... Είστε προετοιμασμένοι για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβετε; Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι με ένα ζώο στο σπίτι, τα παιδιά μπαίνουν αυτόματα σε μια ενδιάμεση θέση στην ιεραρχική πυραμίδα της οικογένειας. Όταν έρθει ένα κατοικίδιο στο σπίτι, οι ισορροπίες αλλάζουν. Τα παιδιά δεν αποτελούν πλέον μόνο αποδέκτες εντολών των μεγαλύτερων μελών της οικογένειας. Μαθαίνουν να δίνουν και εκείνα εντολές και καταλαβαίνουν με εύκολο και άμεσο τρόπο, πως η ευθύνη ενός άλλου προσφέρει μεν ικανοποίηση, αλλά είναι δύσκολη υπόθεση. Η παρουσία ενός κατοικιδίου «ωριμάζει» πιο γρήγορα τα παιδιά, γιατί τους μαθαίνει άμεσα και αποτελεσματικά πώς να έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια, να αποδέχονται τη δέσμευση και να προστατεύουν τα αδύναμα μέλη. Επιπλέον, ένα αγαπημένο ζώο θα κάνει θαύματα και στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Καλά όλα αυτά, θα συμφωνήσετε. Η συνύπαρξη του παιδιού με ένα ζωάκι είναι ό,τι καλύτερο για τη διαπαιδαγώγησή του! Τι γίνεται όμως με τους γονείς; Οι γονείς είναι αυτοί που θα είναι υπεύθυνοι για τη βόλτα, για το καθάρισμα, για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, για την περίθαλψη, για όλα! Όσο και να θέλει ένα παιδί να φροντίσει τον «καλύτερό του φίλο», δεν μπορεί να το κάνει εξ ολοκλήρου, ακόμη και αν πρόκειται για ένα αξιόπιστο παιδί που έχει ήδη μάθει να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τακτοποιεί το δωμάτιό του και να βάζει τα άπλυτα ρούχα του στο ειδικό καλάθι. Ένα κατοικίδιο έχει έξοδα, κάποιος πρέπει να το πάει στον κτηνίατρο για σωστή παρακολούθηση και κάποιος πρέπει να φροντίσει ανάγκες που ένα παιδί όσο και να θέλει, δεν μπορεί. Να είστε σίγουροι, λοιπόν, πως για τα επόμενα χρόνια η πλειονότητα των ευθυνών θα βαρύνει αποκλειστικά τους δικούς σας ώμους μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο και υπεύθυνο να αναλάβει τις μικρές ευθύνες που θα του αναλογούν αρχικά και τις μεγαλύτερες στη συνέχεια. Και να θυμάστε πάντοτε πως τα ζώα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, φτάνει να σεβόμαστε τις ανάγκες τους. Η αγάπη που μας δίνουν είναι χωρίς όρια και όρους. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο…

Το πρώτο μας κατοικίδιοΑγαπάτε τα ζώα και το παιδάκι σας ζητά όλο και συχνότερα μία καινούργια παρουσία στο σπίτι. Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ζωάκι για εκείνο αλλά και για το οικογενειακό σας περιβάλλον;

Πριν καταλήξετε ότι μια γάτα, ένας σκύλος ή ένας παπαγάλος θα αποτελέσει τον ιδανικότερο σύντροφο του παιδιού σας, εξετάστε προσεκτικά πολλές παραμέτρους. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι η επιλογή σας ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Η προφανής λύση του σκύλου ή της γάτας; Ένα χρυσόψαρο χωρίς πολλές φασαρίες; Ένα χάμστερ ή κάποιο πτηνό; Όταν πρόκειται για έναν ενήλικα, η επιλογή του pet είναι πιο εύκολη και λιγότερο περιοριστική διαδικασία. Στην περίπτωση, όμως, που το ζωάκι προορίζεται για τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας, οι συνθήκες αλλάζουν. Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές σας και τι πρέπει να προσέξετε;

ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝΗ ηλικία των παιδιών δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε τα ερπετά, τα οποία απαγορεύονται όταν στο σπίτι υπάρχουν βρέφη και μικρά παιδιά. Αν όμως το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο και υπολογίζετε να ορίσετε το παιδί σας υπεύθυνο για την καθημερινή φροντίδα του κατοικιδίου, τότε η ηλικία του παίζει σημαντικό ρόλο. Κουνελάκια, χαμστεράκια και πουλάκια είναι ιδανικές επιλογές για παιδιά άνω των 5 ετών, γιατί ζουν σε ειδικά κλουβάκια και δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα.
ΣΚΥΛΟΣ - Η ΚΛΑΣΙΚΗ «SAFE» ΛΥΣΗΚαι ποιος δεν θα συμφωνούσε ότι ο σκύλος ήταν πάντα ο πιστότερος φίλος του ανθρώπου. Είναι ένα ζώο έξυπνο, με καλή μνήμη και άψογες ικανότητες εκμάθησης. Υπακούει τυφλά και αγαπά με πάθος τον ιδιοκτήτη του. Είναι ένα κοινωνικό ον, που θέλει παρέα και φροντίδα και άρα τμήμα του περιορισμένου χρόνου μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο σκύλος ζει περίπου 12-17 χρόνια και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε προτού τον αποκτήσουμε. Ένας απλός κανόνας που ορίζει τις περισσότερες παραμέτρους για την επιλογή του νέου σας φίλου είναι τα τρία χ των λέξεων: χώρος, χρόνος, χρήμα. Οι επιλογές σε ράτσες είναι πάρα πολλές. Σε περίπτωση όμως που έχετε παιδιά στο σπίτι, καλό θα ήταν να αγοράσετε ή να υιοθετήσετε από κάποιο καταφύγιο ράτσες που είναι ιδιαίτερα φιλικές, με ήπιο χαρακτήρα και ευγενική συμπεριφορά.

ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ…
Η περίπτωση του ψαριού μοιάζει βολική για εσάς. Χωρίς πολλές φασαρίες, χωρίς ανεπιθύμητες τρίχες στον καναπέ και με ευθύνες που περιορίζονται στο τάισμα και στον καθαρισμό της γυάλας και του νερού, το χρυσόψαρο δείχνει να είναι η εύκολη λύση. Δεν είναι όμως και η καλύτερη. Κι αυτό γιατί, πέρα από τα παραπάνω, έχει και κάποια αρνητικά στοιχεία:
• Το παιδί δεν συνδέεται στενά μαζί του, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα της σωματικής επαφής, δεν μπορεί να το έχει στην αγκαλιά του και να το χαϊδέψει.
• Πιθανώς, εξαιτίας του παραπάνω στοιχείου, το παιδί να χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του.
• Τα ψάρια έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Επομένως, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να βιώσει για πρώτη φορά στη ζωή του μια κατάσταση απώλειας. Αν πιστεύετε πως δεν είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο, πρέπει να προτιμήσετε ένα κατοικίδιο με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

ΧΑΜΣΤΕΡ Τα θετικά των μικρών τρωκτικών είναι τα εξής: Έχουν μικρό μέγεθος, είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, «δένονται» εύκολα με τα παιδιά και δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλειά τους. Ωστόσο, υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε αν σκέφτεστε ένα χάμστερ να αποτελέσει το πρώτο κατοικίδιο του παιδιού σας:
• Μπορεί το χάμστερ να μην εμπνέει ανησυχία για την ασφάλεια του παιδιού, αλλά συχνά συμβαίνει το αντίστροφο. Με άλλα λόγια, τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συναίσθηση της δύναμής τους και μπορούν εύκολα να πιέσουν επικίνδυνα το μικρό αυτό ζώο.
• Πρόκειται για ένα νυκτόβιο ζώο, κάτι που σημαίνει πως το «ωράριό» του δεν συμπίπτει με αυτό ενός ανήλικου παιδιού. Όταν το πρώτο «έχει όρεξη», το τελευταίο πρέπει να πέσει επειγόντως για ύπνο, επειδή το πρωί έχει σχολείο.
ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ Ένα πτηνό συγκαταλέγεται επίσης στις επιλογές σας για να «συστήσετε» το παιδί σας στον κόσμο των κατοικιδίων. Ο παπαγάλος, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα παιδιά, εξαιτίας των χρωματιστών φτερών του και του εξωτικού χαρακτήρα του. Επίσης, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής -ορισμένοι παπαγάλοι φτάνουν μέχρι και τα 90 χρόνια ζωής-, κάτι που μεταφράζεται σε μία μακροχρόνια σχέση με το αφεντικό του. Προσοχή: το παιδί είναι αυτό που διαμορφώνει την προσωπικότητα του πτηνού. Αν «παιδέψει» τον παπαγάλο περισσότερο από όσο εκείνος μπορεί να αντέξει, πιθανώς να έχετε στο σπίτι σας ένα ευέξαπτο πτηνό, κλεισμένο σε κλουβί.

ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ, ΒΡΕ ΓΑΤΟΥΛΑΟ Garfield είναι ο αγαπημένος του τηλεοπτικός ήρωας και ο Παπουτσωμένος γάτος ο πρωταγωνιστής στο παραμύθι που θέλει να ακούει συνέχεια. Ήρθε τώρα η στιγμή που σας ζήτησε τη δική του γατούλα στο σπίτι. Είστε έτοιμοι εσείς, αλλά και ο μικρός σας γατόφιλος, να υποδεχθείτε τις γατίσιες πατουσίτσες στο σπίτι σας; Οι γάτες ζουν κατά μέσο όρο 12-15 χρόνια. Να θυμάστε ότι αν θέλετε να έχετε τη γάτα σας πολλά χρόνια κοντά σας, θα πρέπει να της προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, κατάλληλη διατροφή και ιατρική φροντίδα και φυσικά πολλή πολλή αγάπη. Οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν τα αξιαγάπητα αυτά τετράποδα είναι ουκ ολίγοι: χαδιάρες, πονηρές, παιχνιδιάρες, ανεξάρτητες, υπεροπτικές, στοργικές... Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποίησε ο Dr. Horst Becker και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο του Βερολίνου για τη Μακροζωία (Berlin Longevity Institute), έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να παρατείνουν έως και 10 χρόνια τη ζωή του ανθρώπου που ζει μαζί τους. Αυτό οφείλεται στο ότι λειτουργούν «ηρεμιστικά», καθώς μόλις κάποιος πάρει τη γάτα του αγκαλιά, χαμηλώνει η πίεσή του και επιβραδύνονται οι χτύποι της καρδιάς του.

Τα πιο διάσημα κατοικίδια στον κόσμοΤο διαστημικό σκυλί
Η Λάικα ήταν το πρώτο ζώο που μπήκε στην τροχιά του διαστήματος. Η αδέσποτη σκυλίτσα από τη Ρωσία, με αρχικό όνομα Kudryavka, εκπαιδεύτηκε με άλλα δύο σκυλιά για να «επανδρώσει» το διαστημικό όχημα Sputnik 2 το 1957. Τελικά, ήταν το τυχερό -ή άτυχο- τετράποδο που επιλέχθηκε για εκτόξευση, ως μέρος πειράματος για να διερευνηθεί το κατά πόσο θα άντεχε ο ανθρώπινος οργανισμός ένα τέτοιο ταξίδι. Μέχρι το 2002, οι Ρώσοι υπεύθυνοι διέδιδαν πως η θρυλική Λάικα πέθανε όταν τελείωσε το οξυγόνο της, έχοντας δει με τα μάτια της τα θαύματα του διαστήματος. Η αλήθεια που ήρθε στο φως 45 χρόνια μετά την εκτόξευση είναι πως το ζώο άντεξε μόλις λίγες ώρες και σταμάτησε να αναπνέει λόγω υπερθέρμανσης μέσα στο σκάφος. Πλέον, ένα άγαλμά της πάνω σε έναν πύραυλο βρίσκεται στη Ρωσία για να θυμίζει την πρώτη «ταξιδιώτισσα του διαστήματος».

Flipper - ο τηλεοπτικός σταρ του ’60
Ένα από τα διασημότερα θαλάσσια θηλαστικά είναι αναμφισβήτητα ο Flipper, ο τηλεοπτικός σταρ της δεκαετίας του ’60, που κέρδισε τους θεατές με τη ροπή του προς τη βοήθεια για την επικράτηση του καλού. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι πως ο γλυκός Flipper ήταν στην πραγματικότητα θηλυκό δελφίνι, με το όνομα Mitzi. Για τις «όρθιες» σκηνές της σειράς επιστρατεύτηκε ένας αρσενικός κομπάρσος, αλλά ο ήρωας που έπλεε δυναμικά στα νερά ήταν κορίτσι. Η Mitzi σταμάτησε τις υποθαλάσσιες βόλτες της το 1972, καθώς πέθανε από ανακοπή καρδιάς και έκτοτε η επιγραφή στην είσοδο του Dolphin Research Center στη Florida τιμά το δημοφιλές δελφίνι με τη μεγάλη καριέρα.

Ο γάτος "πρόεδρος"
Ο Morris ο γάτος είναι ένας θρύλος στην Αμερική. Αφού διασώθηκε το 1965 από ένα καταφύγιο ζώων, 20 λεπτά πριν θανατωθεί, ο Morris έγινε ο πρωταγωνιστής πολλών ταινιών, ήρωας βιβλίων και επίσημος «πρεσβευτής» της γατοτροφής «9 Lives». Έκτοτε, η αυτοκρατορία του έχει συνεχιστεί από άλλους δύο διαδόχους-Morris. O Morris o Β’, λοιπόν, έβαλε σκοπό να καταργήσει την πρωτοκαθεδρία των σκύλων στο Λευκό Οίκο. Το 1988, οι ιδιοκτήτες του τον έθεσαν υποψήφιο για να βγει Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που επανέλαβαν και το 1992. Το όνομα του δημοφιλούς γάτου ήταν πιο γνωστό στους ψηφοφόρους από αυτά των ανθρώπων-υποψηφίων. Ευτυχώς, όμως, για τα σκυλιά -και δυστυχώς για τον υπόλοιπο πλανήτη- ο νόμος των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς να κυβερνηθούν από τετράποδα.

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου