Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Διχάζουν τα μαθητικά κουπόνια

Το κράτος διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 5.700 ευρώ για κάθε μαθητή ή μαθήτρια. Γιατί να μην τα δίνει σε κουπόνια σε κάθε μαθητή, και μετά η οικογένειά του να τα διαθέτει σε όποιο σχολείο θεωρεί καλύτερο; Η πρόταση αυτή στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει νέος «πόλεμος» στον χώρο της εκπαίδευσης.
Οι παραπάνω σκέψεις διατυπώθηκαν από τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), στην οποία ήταν παρόντες η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί όπως και ο κ. Λάκης Σάντας, που μαζί με τον κ. Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, την περίοδο της κατοχής.

Ηταν απλό το περιεχόμενο της πρότασης για τα μαθητικά «κουπόνια» που ζήτησαν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, ωστόσο οι επικριτές της αναφέρουν ως ισχυρό αντεπιχείρημα το γεγονός ότι παρόμοια πολιτική οδήγησε, στις ΗΠΑ, στο κλείσιμο περίπου 100 δημόσιων σχολείων.

Μετά την εκδήλωση στο ΙΟΒΕ ακολούθησε «μπαράζ» ανακοινώσεων. Την επιστημονική διάσταση της πρότασης αμφισβήτησε μάλιστα με δήλωσή του ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Ν. Μουζέλης. Και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) όμως κ. Μιχ. Κουρουτός μίλησε για προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους μιας κατηγορίας επιχειρηματιών με δημόσιους πόρους.

Πάντως, η κυβέρνηση επισήμως αρνείται την υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης. Στην εκδήλωση που έγινε στο ΙΟΒΕ, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θεσπίζοντας κουπόνια και τους ζήτησε να μην αυξήσουν τα δίδακτρα των σχολείων τους γιατί «τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντέξουν». Ανακοίνωσε ότι μετά το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για την ιδιωτική. Πρόσθεσε ακόμη ότι έστειλε ήδη εγκύκλιο στα ιδιωτικά σχολεία με αίτημα να ανοίγουν κάθε απόγευμα για να προσφέρουν προγράμματα δια βίου μάθησης, ξένες γλώσσες, προγράμματα επιμόρφωσης κ. α. Επανέλαβε τέλος ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται οι πρώτες αλλαγές στα Λύκεια της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Την πρόταση για κουπόνια στην εκπαίδευση, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων την έχουν καταθέσει από καιρό. «Αυτή την πρόταση την κάνουμε εδώ και επτά χρόνια» λέει στο «ΒΗΜΑonline» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων κ.Θαν. Ζαχόπουλος. «Πολλοί πολιτικοί έχουν ταχθεί κατά καιρούς υπέρ της πολιτικής των κουπονιών, συμπεριλαμβανομένου και του νυν υφυπουργού κ. Γ. Πανάρετου. Δεν είναι εύκολο βέβαια να γίνει στην σημερινή πολιτική συγκυρία» συνεχίζει. «Πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι σε χώρες που εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική έκλεισαν δημόσια σχολεία. Είναι αναπόφευκτο όμως να συρρικνωθούν ή και να κλείσουν σχολεία που δεν πρόσφεραν την ποιότητα που απαιτείται. Το ίδιο θα συνέβαινε και σε ένα ιδιωτικό σχολείο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις» δηλώνει ο. κ. Ζαχόπουλος.

Που θα εφαρμοστούν τα κουπόνια

Στην Ελλάδα σήμερα θα εφαρμοστεί η πολιτική των «κουπονιών» σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, αλλά και σε φοιτητές σε θέματα μέριμνας. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης θέματα όπως η σίτιση των φοιτητών δημιουργούν «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των πανεπιστημίων και πρέπει να εξυγιανθούν. Κάτι τέτοιο θα γίνει εάν ο φοιτητής «μεταφέρει» ο ίδιος την χρηματοδότηση του από το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του.

Αντεγκλήσεις μεταξύ καθηγητών 

Με δήλωσή του o καθηγητής κ. Ν. Μουζέλης επικρίνει τον συνάδελφο του κ. Στουρνάρα ότι δανείζει το επιστημονικό του κύρος προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια απόπειρα μεγιστοποίησης του κέρδους με δημόσιους πόρους μιας κατηγορίας επιχειρηματιών. Επιχειρήθηκε όπως είπε, μέσω της σχετικής εκδήλωση του ΙΟΒΕ, να χρησιμοποιηθεί εργαλειακά μια μελέτη εξαιρετικά αμφίβολης επιστημονικότητας, με σκοπό να προωθηθεί η αντιφατική αλλά εύγλωττη «ατζέντα» των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι αφενός επιτίθενται εναντίον του κρατικού ελέγχου ενώ αφετέρου ζητούν να στηριχθούν οικονομικά από το κράτος τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Όπως λέει ο κ. Μουζέλης, η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση συντελεί στην περαιτέρω αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

Επίσης το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Μιχ. Κουρουτός δηλώνουν ότι είναι παράδοξο, την ώρα που το κράτος περικόπτει μισθούς και συντάξεις και συζητείται ακόμα και η εκποίηση κρατικής περιουσίας, να χρηματοδοτεί παράλληλα μια συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρηματιών, πειθόμενο από το επιχείρημα της μελέτης ότι διατηρούν θέσεις εργασίας και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Κουρουτός δηλώνει στο «ΒΗΜΑonline» ότι η πατρότητα της πρότασης των κουπονιών ανήκει στον αμερικανό Μ. Φρίντμαν και στη Σχολή του Σικάγου.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου