Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Δωρεάν παράσταση «Μυστήριον Ξένον» στην Θεσσαλονίκη

Δωρεάν παράσταση «Μυστήριον Ξένον»: Μια Δραματοποιημένη αφήγηση για παιδιά και μεγάλους, απόψε 31 Ιανουαρίου 2011 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία, 154, Θεσσαλονίκη), στις 9 το βράδυ.
Μια Δραματοποιημένη αφήγηση για παιδιά και μεγάλους

Κάτω από τον τίτλο "Μυστήριον Ξένον" στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το "Άνθος του γιαλού" και η "Ντελησυφέρω", που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων 

Στο "Άνθος του γιαλού", παρακολουθούμε την περιπέτεια δύο νεαρών ψαράδων που για πολλές νύχτες στη σειρά λάμνουν ψάχνοντας την πηγή ενός μικρού φωτός που λάμπει κάπου πέρα, στο βάθος του ορίζοντα.

Ποιητικό μυστήριο, αναζήτηση, κοσμικό και υπερκόσμιο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, το διήγημα συνδυάζει -και η παράσταση θα επιδιώξει να προβάλλει- στοιχεία παραμυθιού, θρίλερ και σασπένς με την τρυφερή, και γεμάτη κατανόηση απέναντι στα ανθρώπινα, ματιά του Παπαδιαμάντη. Η "αφήγηση μέσα στην αφήγηση", το "παραμύθι" της Λουλούδως που λέει ένας γεροντότερος νησιώτης, επιτρέπει, στο μεγαλύτερο μέρος του διηγήματος, τη χρήση μιας γλώσσας νεοελληνικής προσιτής στα παιδιά.

Στη "Ντελησυφέρω", στον ιερό χώρο της εκκλησίας οι άνθρωποι, οι πιστοί, γίνονται πρωταγωνιστές φαιδρών γεγονότων. Η λειτουργία των Χριστουγέννων, το «μυστήριον» εξανθρωπίζεται. Η πολεμική γριά Ντελησυφέρω, το ντουέτο των γέρων: καπετάν-Κονόμος, Νταραδήμος και τέλος ο χορός των μαγκών και μαθητών του Ελληνικού σχολείου, παίζουν το μυστήριον της ανθρώπινης κωμωδίας.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά -κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Παίζει η Ιωάννα Μαμακούκα
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. ΔΕΘ
Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 23 10 - 24 00 02

Ώρα: 21.00 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου