Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ο δήμος κάνει add στην Εκθεση Βιβλίου

Οι «κασσάνδρες» του εκδοτικού χώρου ήθελαν εδώ και μήνες να μετακομίζει η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, όμως να που η πραγματικότητα τις διαψεύδει. Η 8η ΔΕΒΘ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ώς τις 8 Μαΐου, θα είναι η πρώτη ίσως διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού που έχει προδιαγραφές να ενταχθεί γνήσια και λειτουργικά στην πόλη.
Για του λόγου το αληθές, από αύριο ώς την Κυριακή κλιμάκιο του ΕΚΕΒΙ, με επικεφαλής τη διευθύντρια του Κέντρου, Κατρίν Βελισσάρη, και τον πρόεδρο, Τάκη Θεοδωρόπουλο, καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διερευνήσουν νέους τρόπους συνεργασίας, πέρα από τους τυπικούς που υφίστανται τα τελευταία χρόνια. Το Σάββατο η κ. Βελισσάρη και ο κ. Θεοδωρόπουλος θα συναντηθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα.

«Ενα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκανα, όταν ανέλαβα, ήταν στην κ. Βελισσάρη, κι αυτό γιατί ήθελα να τη συναντήσω. Η Εκθεση Βιβλίου με ενδιαφέρει και προσωπικά αλλά και σε σχέση με την πολιτική μας στο δήμο να δώσουμε προτεραιότητα στα διεθνή φεστιβάλ, στο γενικότερο πλαίσιο εξωστρέφειας της πόλης», εξηγεί στον «Α» ο κ. Πέγκας. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα υπάρχει στην ΔΕΒΘ και θα τη στηρίξει όχι μόνο με λογύδρια στα εγκαίνια αλλά ουσιαστικά. Η στήριξη αυτή δε θα υπάρχει μόνο για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια», διαβεβαιώνει. «Η διάθεσή μας είναι να δείξουμε ότι μας αφορά η έκθεση και να βοηθήσουμε με τους μηχανισμούς που διαθέτουμε. Να βγάλουμε προς την πόλη ότι αυτό που συμβαίνει είναι σημαντικό».

Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών. Σε έκταση 10.000 τ.μ., στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo, θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης Ελληνες και ξένοι εκδότες, η θεματική έκθεση «Εκπαίδευση και βιβλίο», η «Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών», το πολιτιστικό πρόγραμμα με Ελληνες και ξένους συγγραφείς και η «Παιδική Γωνιά».

Φέτος δε θα υπάρχει τιμώμενη χώρα (αν και από πέρυσι είχε προαναγγελθεί η Ιταλία). Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου θα υποδεχτεί, όπως και ολόκληρη η πόλη, τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, με αφιερώματα και εκδηλώσεις.

Η ΔΕΒΘ, που υφίσταται κι αυτή τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δέχτηκε το «φιλί της ζωής» με την ένταξή της στο ΕΣΠΑ: εξασφάλισε για την τετραετία 2011-2014 χρηματοδότηση 1.865.200 ευρώ ως η μόνη διεθνής έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου