Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η.Π.Α.: Γίνονται προσπάθειες για να μη δικαστεί 13χρονος δολοφόνος ως ενήλικας

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 13χρονου Τζόρνταν Μπράουν που πυροβόλησε και σκότωσε την έγκυο αρραβωνιαστικιά του πατέρα του στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από δύο χρόνια, δίνουν «μάχη» προκειμένου να αποτρέψουν τη δίκη του παιδιού ως ενήλικα όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία της χώρας.

Σε περίπτωση που οι δικηγόροι του Τζόρνταν δεν καταφέρουν να πείσουν τους δικαστές, το παιδί θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου ενηλίκων και θα του επιβληθεί αυτόματα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αναστολής. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει το νεότερο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για όλη του τη ζωή.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σομαλία αρνούνται να επικυρώσουν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία απαγορεύει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από άτομα κάτω των 18 χρόνων. Η πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου όλοι οι ανήλικοι αντιμετωπίζονται αυτόματα ως ενήλικοι εκτός αν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά, ηγείται της λίστας των 44 αμερικανικών πολιτειών που ισχύει η ίδια νομοθεσία, έχοντας εκδικάσει περίπου 450 σχετικές υποθέσεις.

Ο Τζόρνταν, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2009 σκότωσε την 26χρονη Κένζι Χουκ ενώ βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, στο σπίτι της οικογένειας στην Πενσιλβάνια, αντιμετωπίζει την κατηγορία της διπλής ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Ήταν μόλις 11 ετών και χρησιμοποίησε την ειδικά κατασκευασμένη για παιδιά κυνηγετική καραμπίνα του.
Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου