Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οταν η Μπεφάνα συνάντησε τον Αϊ-Βασίλη

«Χο, χο, χο! Μέρι Κρίσμας!», αντηχεί στον ουρανό, καθώς καταφτάνει ο Αγιος Βασίλης με το έλκηθρό του, στην Αμερική. «Μέλε Καλικιμάκα!» δηλαδή Καλά Χριστούγεννα, εύχεται ο ίδιος στους κατοίκους της Χαβάης, κάνοντας εντυπωσιακή άφιξη με... κανό. Στην Αγγλία, το χριστουγεννιάτικο μενού περιλαμβάνει γεμιστή γαλοπούλα, στη Νορβηγία... αρνί, στη Βραζιλία... ψάρι και στη Χαβάη... σούπα νουντλ και σολομό. Στην Ιταλία, τα παιδιά περιμένουν τη... μάγισσα Μπεφάνα να τους φέρει δώρα και στην Ιαπωνία τον... Χοτέισο. Το χριστουγεννιάτικο τοπίο είναι για κάποιους χιονισμένο και για άλλους ιδιαίτερα... θερμό.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, από την Κένυα μέχρι τη Νορβηγία και από την Ουκρανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, όχι όμως και με τον ίδιο τρόπο.

Ο ροδομάγουλος Αγιος Βασίλης και το στολισμένο δέντρο δεν αποτελούν παράδοση για όλους. Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την ιστορία και τη νοοτροπία του κάθε λαού.

Στη Βόρεια Ευρώπη υποδέχονται τον Αγιο Βασίλη με σκούφους και ζεστά μπουφάν μέσα στο χιόνι, στην Αυστραλία με μαγιό και σαγιονάρες στην παραλία και στην Κένυα κάνοντας μπάρμπεκιου στον κήπο. Στην Αμερική γιορτάζουν τα Χριστούγεννα συγκεντρωμένοι στα σπίτια, ενώ στη Φινλανδία και την Ιρλανδία στα... νεκροταφεία, θέλοντας να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Ο Αγιος Βασίλης είναι ο «Περ Νοέλ» για τους Γάλλους, ο «Σίντερ Κλάας» για τους Ολλανδούς, ο «Βάιναχτσμαν» για τους Γερμανούς, ο «Λαμ Κουνγκ Κουνγκ» (δηλαδή Καλός γερο-πατέρας) για τους Κινέζους, ενώ στην Ουκρανία όλοι περιμένουν τον «Παγωμένο Πατέρα», που συνοδεύεται από το «Κορίτσι - Νιφάδα».

Το έλκηθρο δεν το σέρνουν πάντα τάρανδοι, αλλά ακόμη και... καγκουρό, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με λαμπρότητα μέχρι και στην Ιαπωνία, όπου μόλις το 1% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί. Οι Ιάπωνες, μιμούμενοι τους δυτικούς, τρώνε γαλοπούλα και στολίζουν δέντρο, αλλά τα δώρα τους τα φέρνει ο «Χοτέισο», μία θεότητα που βλέπει τα πάντα, αφού έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Στην Κροατία στολίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με σανό και ένα μήλο, σύμβολα της γονιμότητας. Αντίστοιχα, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο σκορπούν άχυρα στο τραπέζι για να υπάρχει υγεία.

Κι ενώ πολλά παιδιά ανά τον κόσμο ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Αγιο Βασίλη, τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία το ρίχνουν στο τζάκι, ώστε να γίνει καπνός και να ταξιδέψει πιο γρήγορα μέχρι τον Βόρειο Πόλο.

Στην Ιρλανδία, τα παιδιά είναι «άπληστα» και κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικες τσάντες, αντί κάλτσες, για να χωρέσουν μέσα περισσότερα δώρα.

Χριστούγεννα με ζέστη και με χιόνια


ΧΑΒΑΗ
Αγιος Βασίλης με... κανό
Εξωτικό χαρακτήρα έχουν τα Χριστούγεννα στη Χαβάη, όπου ο Αγιος Βασίλης καταφτάνει με... τζετ σκι ή... κανό και τον υποδέχονται παίζοντας κάλαντα με τη συνοδεία γιουκαλίλι. Τα παιδιά πηγαίνουν στη θάλασσα για να δοκιμάσουν το νέο σερφ που πήραν δώρο.


ΙΤΑΛΙΑ
Δώρα από την Μπεφάνα
Ο Αγιος Βασίλης δεν φτάνει στην Ιταλία. Εκεί, έχουν την Μπεφάνα, μία μάγισσα που πετά με τη σκούπα της την παραμονή των Θεοφανίων και μοιράζει παιχνίδια στα καλά παιδιά και... κάρβουνα στα άτακτα. Λέγεται πως φιλοξένησε τους τρεις μάγους ενώ πήγαιναν να βρουν τον νεογέννητο Χριστό και πως αρνήθηκε να τους συνοδεύσει στο ταξίδι τους με τη δικαιολογία πως είχε πολλές δουλειές. Αργότερα όμως το μετάνιωσε και από τότε άρχισε να αναζητά τον Χριστό από σπίτι σε σπίτι για να του προσφέρει δώρα και γλυκά.

ΔΑΝΙΑ
Το τυχερό αμύγδαλο
Πρώτο πιάτο στο εορταστικό δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων είναι η παραδοσιακή πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία οι νοικοκυρές της Δανίας «κρύβουν» ένα αμύγδαλο. Οποιος το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Πουτίγκα προσφέρουν και στα ξωτικά, που συνοδεύουν τον Αγιο Βασίλη και είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Η κόρη «Σάντα Λουτσία»
Στις 13 Δεκέμβρη η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας υποδύεται τη «Σάντα Λουτσία», σύμβολο του φωτός, φορώντας ένα μακρύ λευκό φόρεμα και ένα στεφάνι με αναμμένα κεριά στο κεφάλι. Επισκέπτεται τα σπίτια της γειτονιάς και προσφέρει καφέ και κουλουράκια τραγουδώντας παλιά ναπολιτάνικα κάλαντα. Αν και ο θρύλος της Λουτσία γεννήθηκε στις Συρακούσες το 300 μ.Χ., ωστόσο το έθιμο αυτό τηρείται με ευλάβεια στη Σουηδία. Λέγεται πως βοηθούσε τους κυνηγημένους χριστιανούς στις κατακόμβες και φορούσε τα κεριά στο κεφάλι για να βλέπει μέσα σ’ αυτές.

Πηγή: 'Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου