Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα συνεργασίας ΕΕ-Καναδά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το πρόγραμμα συνεργασίας ΕΕ-Καναδά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία
Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος και της πρόκλησης είναι, αφενός, η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης γνώσης των γλωσσών, των πολιτισμών και των θεσμών τους, και αφετέρου, η βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον Καναδά.
Η υποβολή αιτήσεων επιδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης είναι ανοικτή σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι πρέπει να είναι εγκατεστημένοι σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάθε σχέδιο πρέπει να διαθέτει ένα επικεφαλής ίδρυμα στην ΕΕ και ένα επικεφαλής ίδρυμα στον Καναδά, υπεύθυνο για την υποβολή τη κοινής πρότασης και για τη διαχείριση του σχεδίου. Τα εν λόγω επικεφαλής ιδρύματα πρέπει να είναι ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ιδρύματα κατάρτισης.
Η κοινοπραξία πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερα ιδρύματα συνολικά, π.χ. δύο από την ΕΕ και δύο από τον Καναδά. Τα εν λόγω ιδρύματα μπορούν να είναι ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ιδρύματα κατάρτισης, ως ορίζεται ανωτέρω, ή συνδυασμός των δύο, ανάλογα με το σχέδιο.
Επίσης, είναι προϋπόθεση τα ιδρύματα να προέρχονται από δύο διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ και δύο διαφορετικές περιφέρειες/επικράτειες του Καναδά.

Υπάρχουν δύο είδη δράσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης: οι διατλαντικές κοινοπραξίες προγραμμάτων ανταλλαγής και οι διατλαντικές κοινοπραξίες πτυχιακών προγραμμάτων.
Ως προς τις διατλαντικές κοινοπραξίες προγραμμάτων ανταλλαγής (TEP), παρέχεται στήριξη προκειμένου τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ΕΕ και του Καναδά να υλοποιήσουν κοινά προγράμματα μελετών ή/και κατάρτισης, καθώς και προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών και πανεπιστημιακού προσωπικού. Η υποστήριξη περιλαμβάνει διοικητική στήριξη, καθώς και υποτροφίες για φοιτητές και μέλη του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού. Η μέγιστη διάρκεια των σχεδίων TEP είναι 36 μήνες.

Ως προς τις διατλαντικές κοινοπραξίες πτυχιακών προγραμμάτων (TDP), παρέχεται υποστήριξη για την ανάπτυξη και την υλοποίηση διττών/διπλών ή κοινών πτυχιακών προγραμμάτων. Η υποστήριξη συνίσταται σε στήριξη του αναπτυξιακού έργου και της διοίκησης, καθώς και σε υποτροφίες για φοιτητές και μέλη του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού. Η μέγιστη διάρκεια των σχεδίων TDP είναι 48 μήνες.

Οι δραστηριότητες για διατλαντικές κοινοπραξίες προγραμμάτων ανταλλαγής (TEP) προβλέπεται να αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου 2011 και να τελειώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι δραστηριότητες για διατλαντικές κοινοπραξίες πτυχιακών προγραμμάτων (TDP) προβλέπεται να αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου 2011 και να τελειώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας πρέπει να υποβληθούν τόσο στην ΕΕ όσο και στον Καναδά. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας εκ μέρους του επικεφαλής ιδρύματος της ΕΕ πρέπει να αποσταλούν στον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2011. Αιτήσεις που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου με ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας ανωτέρω δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται στην ακόλουθη διεύθυνση:
The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency
EU-CANADA Call 2011
Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1 — BOUR 02/17
1140 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIEEL 
Οι αιτήσεις υποψηφιότητας εκ μέρους του επικεφαλής ιδρύματος της ΕΕ πρέπει να υποβάλλονται στο επίσημο έντυπο της αίτησης υποψηφιότητας δεόντως συμπληρωμένες, χρονολογημένες και υπογεγραμμένες από άτομο εξουσιοδοτημένο να συνάπτει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες εκ μέρους του αιτούντος οργανισμού.
Ο αιτών από τον Καναδά πρέπει να αποστείλει την αίτηση στην ακόλουθη διεύθυνση στον Καναδά:
Canada-EU Programme for Co-operation in Higher Education, Training and Youth
International Academic Mobility
Learning Branch
Human Resources and Skills Development Canada
200 Montcalm Street, Tower 2, Ground Floor
Gatineau, Quebec
K1A OJ9
CANADA

Ο οδηγός προγραμμάτων και τα έντυπα της αίτησης διατίθενται στον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://eacea.ec. europa.eu/extcoop/canada/index_en.htm. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας πρέπει να υποβάλλονται με το σχετικό έντυπο και να περιλαμβάνουν το σύνολο των παραρτημάτων και πληροφοριών που απαιτούνται.

Πηγή: diorismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου