Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Σε καλό επίπεδο η προσπελασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας

Σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας, ενώ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται σε τομείς όπως π.χ. της αντιληπτικότητας για τη διευκόλυνση των τυφλών. Αυτές είναι μερικές από τις βασικές διαπιστώσεις που έγιναν σήμερα στη Λάρισα, στη διάρκεια της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιεί με θέμα την «Εξέταση Συνθηκών Προσπελασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα Δημόσια Κτίρια και σε Κτίρια Υπηρεσιών Καθημερινού Ενδιαφέροντος».

Βασική φιλοσοφία και προσέγγιση της Περιφέρειας είναι «έστω και ένα άτομο με αναπηρία να θέλει να εξυπηρετηθεί από μια δημόσια υπηρεσία να μπορεί να εξυπηρετείται» ενώ τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση είναι η πρόσβαση στην είσοδο και στο χώρο υποδοχής των κτιρίων, η κατακόρυφη και οριζόντια κυκλοφορία, οι εξυπηρετήσεις και ο εξοπλισμός που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη και ασφαλή κίνηση των ΑμεΑ στο χώρο.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε 203 δημόσια κτίρια και κτίρια υπηρεσιών καθημερινού ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με σκοπό την εξέταση των συνθηκών προσπελασιμότητας των ΑμεΑ σε αυτά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μελετήτριας εταιρίας κ. Κων. Τζάνα, εντοπίστηκαν πολλές καλές πρακτικές με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές προσπελασιμότητας ΑμεΑ αλλά και αρκετές κακές πρακτικές, όπου απαιτούνται άμεσες, διορθωτικές παρεμβάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου