Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ο αυτισμός και τα χαρακτηριστικά του.



Στην στήλη της Ελευθεροτυπίας Επί Ίσοις Όροις (18/1/2010) γίνεται ένα μικρό αφιέρωμα στον αυτισμό, με την παρουσίαση των κυριότερων χαρακτηριστικών του. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και στη συνέχεια δείτε ένα εκπληκτικό βιντεάκια από το youtube "Autism Every Day" των Lauren Thierry και  Jim Watkins. 
Τα συνήθη χαρακτηριστικά του Αυτισμού 
Η βαρύτητα των χαρακτηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πλην όμως, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά του αυτισμού που είναι σύνηθη στην μεγάλη πλειοψηφία των αυτιστικών ατόμων. Τα σύνηθη του αυτισμού χαρακτηριστικά απαριθμώνται σε εκλαϊκευμένη επιστημονική έκδοση της Αυτιστικής Εταιρίας Β. Καρολίνας ΗΠΑ, την οποία έχει μεταφράσει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Έχοντας ως πηγή την παραπάνω έγκριτη επιστημονική έκδοση, τα παραθέτουμε αυτούσια.

1) Σοβαρή επιβράδυνση στην γλωσσική ανάπτυξη και επικοινωνία: Η γλώσσα εξελίσσεται πολύ αργά και κάποιες φορές δεν αναπτύσσεται καθόλου. Εάν τελικά αναπτυχθεί, η γλωσσική έκφραση παίρνει συνήθως παράδοξες μορφές ή γίνεται ασυνήθιστη χρήση λέξεων χωρίς καμμιά σύνδεση με την κανονική τους σημασία. Ακόμα και αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν, μπορεί να χρησιμοποιούν ασυνήθιστες παρομοιώσεις ή να μιλούν με μία τυπική και μονότονη φωνή.
2) Σοβαρή επιβράδυνση στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων: Το αυτιστικό παιδί συχνά αποφεύγει να κοιτάξει τον άλλον στα μάτια, δεν θέλει να το παίρνουν αγκαλιά και φαίνεται να αποκόβεται από τον κόσμο γύρω του. Δεν φαίνεται να θέλει ή να ξέρει πως να παίζει με τα άλλα παιδιά. Η ικανότητά του να κάνει φιλίες είναι προβληματική και είναι ανίκανο να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις απόψεις άλλων ατόμων.
3) Ανακόλουθες μορφές αισθητηριακών αντιδράσεων: Το αυτιστικό παιδί μπορεί κατά περιστάσεις να δώσει την εντύπωση πως είναι κωφό και πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε λέξεις και άλλους ήχους. Άλλες στιγμές πάλι, το ίδιο παιδί μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο, όπως ο θόρυβος μιας ηλεκτρικήςσκούπας, το γαύγισμα ενός σκύλου ή το κλάμα ενός μωρού. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει μια αναισθησία στον πόνο και μια έλλειψη ανταπόκρισης στο κρύο ή στη ζέστη ή μια υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα.
4) Ανομοιογενείς μορφές διανοητικών λειτουργιών: Το αυτιστικό άτομο μπορεί να έχει ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς. Μπορεί να διαθέτει μέγιστη ικανότητα σε μερικές συγκεκριμένες λειτουργίες, σε σχέση με το γενικό επίπεδο λειτουργίας του. Τα αυξημένα ταλέντα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική, η μουσική, οι μαθηματικοί υπολογισμοί ή η απομνημόνευση γεγονότων χωρίς να παίζει παίζει ρόλο το κατά πόσον είναι σημαντικά ή απολύτως ασήμαντα. Περίπου 20% - 30% των αυτιστικών ατόμων έχουν νοημοσύνη στον μέσο ή και πάνω από τον μέσο όρο. Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία (70% - 80%) των αυτιστικών ατόμων παρουσιάζουν διάφορους βαθμούς νοητικής καθυστέρησης. Αυτός ο συνδυασμός διανοητικών μειονεξιών και δυνατοτήτων κάνει τον αυτισμό ιδιαίτερα πολύπλοκο.
5) Εκδηλους περιορισμούς δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων: Ενα άτομο με αυτισμό μπορεί να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όπως χειροκρότημα, περιστροφές ή κούνημα κορμού. Μερικά άτομα με αυτισμό μπορεί να μιλούν επίμονα ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Το αυτιστικό άτομο, επίσης, είναι πιθανό να έχει την ανάγκη να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ή το όδιο πρόγραμμα κάθε μέρα κατά τις διάφορες δραστηριότητές του. Αν γίνουν αλλαγές στις συνήθειες, το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να αναστατωθεί πάρα πολύ. Μερικές φορές η σύγχιση ή η αναστάτωση μπορεί να προκαλέσουν έντονα διαταρακτικές συμπεριφορές, όπως ξεσπάσματα οργής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτό οφείλεται σε μια ανικανότητα να κατανοήσει και να επικοινωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου