Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Η ενεργός τουριστική αγορά των ΑΜΕΑ



Το 2006, ο κ. Άρης Ίκκος στα πλαίσια του συνεδρίου IMIC "Μάρκετινγκ προορισμών και χώρων διοργάνωσης εκδηλώσεων" είχε αναφέρει στην ομιλία του ότι τα προσβάσιμα ξενοδοχεία και οι προορισμοί, δηλαδή τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί που έχουν όλες τις διευκολύνσεις, ώστε τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) να είναι αυτοεξυπηρετούμενα,  αναδεικνύονται σε ένα σημαντικό μερίδιο της σύγχρονης τουριστικής άγορας.
Τα χαρακτηριστικά που ανέφερε σχετικά με την ελκυστικότητα της συγκεκριμένης αγοράς ήταν:
Τα ΑΜΕΑ σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια. Εάν στα άτομα αυτά προστεθούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προσωρινή αναπηρία (πχ αυτά που αναρρώνουν από μια σημαντική εγχείρηση), ο αριθμός πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια. Πολλά από τα άτομα αυτά έχουν την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν, ενώ σε πολλές χώρες, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν ειδικά πακέτα τουρισμού. Στις Η.Π.Α. μόνο το ποσό που ξοδεύουν ΑΜΕΑ για ταξίδια ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνήθως τα ΑΜΕΑ συνοδεύονται από ένα ή δύο άτομα τουλάχιστον και ταξιδεύουν εκτός περιόδων τουριστικής αιχμής. Επιχειρηματικά, οι προσβάσιμες ξενοδοχειακές μονάδες απολαμβάνουν υψηλότερη πληρότητα και μέση τιμή δωματίου (έως 10 ποσοστιαίες μονάδες και 20% αντίστοιχα) από αντίστοιχες μονάδες, ενώ δεν έχουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω του κατάλληλου σχεδιασμού τους.
Την προηγούμενη Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα: "Εδώ και μία δεκαετία έχει ξεκινήσει στη χώρα μας- έστω και υποτυπωδώς- η δημόσια συζήτηση/ διαβούλευση, σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να γίνει προσβάσιμο και ελκτικό στην αγορά των ΑΜΕΑ και των εμποδιζομένων ατόμων ευρύτερα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει με το ρυθμό που θα έπρεπε. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζονται έντονα από το στοιχείο της αποσπασματικότητας και δεν αντανακλούν ούτε στο ελάχιστο-δυστυχώς- μία σοβαρά σχεδιασμένη στρατηγική".
Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις προσβάσιμες δραστηριότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα, μπορείτε να αναζητήσετε τον οδηγό της ΕΣΑμεΑ. Στο πλαίσιο του Έργου "Προσβάσιμες Διαδρομές Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ", Ε.Π. 2000-2008, Μέτρο 3.2 "Σταδιακή Επανένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση", η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) πραγματοποίησε την έκδοση του Οδηγού Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο οποίος διατίθεται δωρεάν από τα κεντρικά Γραφεία της (Ελευθ. Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη, Αθήνα, τηλ. 2109949837) και από τα παραρτήματά της στη Θεσσαλονίκη (Βασιλίσσης Όλγας 114, τηλ. 2310842742)  και στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων 5, τηλ. 2610362127).
Βιβλιογραφία για τον Προσβάσιμο Τουρισμό θα συγκεντρωμένη εδώ από τον Simon Darcy. Περιηγηθείτε επίσης στο διακτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ENAT) και στον αντίστοιχο του φορέα Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης Προσβασιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου