Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο



Ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του- που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, το Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο, ο οποίος του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους παλνήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι, πιο "ανθρώπινοι" κα.
Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας θίγει μερικά βαθυστόχαστα και ιδεαλιστικά ζητήματα σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο Στρατής Τσίρκας που προλόγισε την ελληνική έκδοση του βιβλίου (ο ίδιος το είχε μεταφράσει) έγραψε χαρακτηριστικά: "Το δίδαγμα του βιβλίου είναι οπωσδήποτε θετικό: είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκείνους που αγαπούμε ή μας αγαπούν".

Από τις 3 Φεβρουαρίου 2010, το συμβολικό ταξίδι του Μικρού Πρόγκιπα ξετυλίγεται στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από τη νέα ψηφιακή παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο.

Η ψηφιακή παράσταση είναι μια παραγωγή της ιαπωνική εταιρίας GOTO, ενώ μια ομάδα σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών αγκαλιάζει το έργο. Η Ξένια Καλογεροπούλου στο ρόλο της αλεπούς, ο Σπύρος Παππαδόπουλος στο ρόλο του πιλότου, η Ζέτα Μακρυπούλια ως τριαντάφυλλο, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως φίδι, η Ντορίτα Θεοχαρίδου στο ρόλου του Μικρού Πρίγκιπα και ο Βασίλης Καϊλας, με τη ραδιοσκηνοθεσία του Αργύρη Παυλίδη δημιουργούν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα. Επίσης, προβάλλεται στο θόλο, το βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Ο Μικρός Πρίγκιπας" σε στίχους Παρακευά Καρασούλου, μουσική κι έρμηνεία Μάριου Φραγκούλη και σκηνοθεσία Παναγιώτη Σιμόπουλου.
Τέλος, αξίζει να θυμηθείτε απόσπασμα από μία παλαιότερη ελεύθερη διασκευή σε μιούζικαλ με τις φωνές της Βάσιας Ζηλου και του Τάκη Καρανάτσου.

1 σχόλιο: