Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η ηλικία των γονέων ως παράγοντας για την εμφάνιση παιδικού αυτισμού

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστημονική μελέτη που παρουσιάζει νέα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση που έχει ο αυτισμός και η προχωρημένη ηλικία των γονέων. Το ζήτημα αυτό απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, όχι για να καταλογιστούν ευθύνες στους γονείς, αλλά να βρεθούν περισσότερα στοιχεία γιατί το τι συμβαίνει στα μεγαλύτερα ζευγάρια και αυξάνεται ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με αυτισμό.

Προηγούμενες έρευνες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα. Για παράδειγμα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Autism Research απέδειξε ότι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης νεογνού με αυτισμό, ενώ η ηλικία του πατέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο όταν η μητέρα είναι νεότερη των 30 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις με επικεφαλής την Δρ Ίρβα Χερζτ-Πισσιόττο διαπίστωσαν ότι μιας 40χρονη γυναίκα κινδυνεύει κατά 50% περισσότερο να αποκτήσει παιδί που μετέπειτα θα διαγνωστεί με αυτισμό, συγκριτικά με μια γυναίκα 25-29 ετών. Αλλά ένας πατέρας 40 ετών και άνω, συντελεί ουσιαστικά στον κίνδυνο απόκτησης αυτιστικού απογόνου, μόνο όταν η μητέρα είναι και αυτή άνω των 30 ετών.

Η μελέτη αντέκρουσε μια παλαιότερη που δημοσιεύθηκε το 2006 με δείγμα παιδιών από το Ισραήλ, και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πατρική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου