Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Σύνδεση εκπαίδευσης με την εργασία

Πιο κοντά στην αγορά εργασίας επιχειρεί να φέρει τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) το νέο πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης του υπουργείου Παιδείας. Με κεντρικό σημείο αναφοράς τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα στοχεύει να ενδυναμώσει τις δεξιότητες των μαθητών και να τους ενθαρρύνει να είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την ειδικότητά τους με την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, μετά την αποφοίτησή τους.
Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται ειδική εκπαίδευση των μαθητών με μικρά ομαδικά σεμινάρια ή και ατομικές ειδικές συνεδρίες υποστήριξης, που θα έχουν ως αντικείμενο αφενός μεν την τόνωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, αλλά και την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής τους, ώστε να μπορούν να τολμήσουν την ίδρυση μίας επιχείρησης και, αφετέρου, την παροχή χρήσιμων, πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων γνώσεων για τις πραγματικές απαιτήσεις ίδρυσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης (γνώσης μικροοικονομικής, λογιστικής, τραπεζικής, θεσμικού πλαισίου κ.λπ.).

Παράλληλα, προβλέπεται η διοργάνωση διαγωνισμού επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία μίας επιτυχημένης εικονικής επιχείρησης σε όσο το δυνατόν περισσότερες ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ειδική συμβουλευτική και υποστήριξη για την υλοποίηση της ιδέας τους. Τέλος, το πρόγραμμα προβλέπει επιμόρφωση επί του αντικειμένου των καθηγητών των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν στους μαθητές τους σχετική εκπαίδευση, αλλά και ατομική υποστήριξη.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το υπουργείο δημοσίευσε πρόσκληση με τίτλο «Οι μαθητές των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ”επιχειρούν” – Τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ πιο κοντά στην αγορά εργασίας: Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας». Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στο πλαίσιο της οργάνωσής του, προβλέπεται να αξιοποιηθεί και σχετικό υλικό που έχει παραχθεί σε προηγούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ). Τέλος, για την αποτελεσματική στήριξη των νέων υποψήφιων επιχειρηματιών θα αξιοποιηθούν επαφές με άλλα σχετικά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και με άλλους θεσμούς τόνωσης της επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτικής στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου