Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Καλλιτεχνική Ομάδα Κωφών Μακεδονίας-Θράκης

της Καβαζίδου Ελένης
Η Κοινότητα των Κωφών είναι μία πολυ-δυναμική μικρή κοινωνία που διαρκώς επιβάλλει το παρόν της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στον χώρο της τέχνης, από το 1980 και μετά, πολλοί κωφοί με καλλιτεχνικές αναζητήσεις προσπάθησαν και έκαναν αξιοσέβαστες προσπάθειες προκειμένου να αναδυθούν χορευτικά συγκροτήματα, εικαστικές ομάδες και θεατρικά σχήματα που απαρτίζονταν από κωφούς και βαρήκοους. Λίγοι ήταν εκείνοι που τα κατάφεραν, και επιβίωσαν κυρίως οι ατομικές πρωτοβουλίες….

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έγιναν πολλές απόπειρες δημιουργίας ομαδικών καλλιτεχνικών σχημάτων –πέραν της ατομικής πρωτοβουλίας-, δυστυχώς όμως, η απουσία υποστήριξης από δημόσιους και ιδιωτικούς κοινωνικούς φορείς, η επιπόλαια διαχείριση από ανειδίκευτους «ηγέτες», η κακή συνοχή των ομάδων, προσωπικές υστεροβουλίες και διαφωνία συμφερόντων ήταν οι κύριοι λόγοι που κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια απεβίωνε.

Σήμερα, όμως, η Θεσσαλονίκη έχει την τύχη να απολαμβάνει τη δυναμική παρουσία ενός πολυ-υποσχόμενου καλλιτεχνικού σχήματος με εμπνευστή τον Εικαστικό ΚΟΚΚΟ ΦΩΤΗ. Ένας ταλαντούχος δάσκαλος Νοηματικής Γλώσσας, που έχοντας βιώσει στο παρελθόν αποτυχίες καλλιτεχνικών στερεωμάτων από ομόλογούς του, σήμερα διευθύνει την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΩΦΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ.

Η ιστορία αυτής της ομάδας ξεκινά ως ιδέα το 2005: δειλά-δειλά, ο καλλιτέχνης αρχίζει να εκθέτει συστηματικά πλέον μία «αράδα» από παλιά και νέα έργα του σε διάφορες εκθέσεις και να διατηρεί μία μόνιμη συνεργασία με την ομάδα προβολής νέων καλλιτεχνών «Εσαεί εν Ροή». Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ξεκινά να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εμπειρικός δάσκαλος ζωγραφικής και εκθέτης σε διάφορες τοπικές, περιφερικές και ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές συναντήσεις. Σκανάρει, λοιπόν, την καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης και τους ρυθμούς της … αρχίζει σταδιακά να μοιράζεται τις σκέψεις, τα όνειρα και τους προβληματισμούς του με άλλους καλλιτέχνες, κωφούς και ακούοντες. Το 2005 και το 2006 συμμετέχει σε Πανευρωπαϊκές και Μεσογειακές Καλλιτεχνικές Συναντήσεις παρουσιάζοντας την 1η ομάδα κωφών εκθετών έργων τέχνης (ασπρόμαυρα σκίτσα-γελοιογραφίες, έργα ζωγραφικής κ.α.) με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ.) της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Εσαεί εν Ροή. Από το 2005 έως το 2008 δίνει το παρόν του με την ομάδα εικαστικών σε τακτική βάση με την Εσαεί εν Ροή, το ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ. Θεσσαλονίκης και άλλους δημόσιους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Το 2008, ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα διαπραγματεύσεων, πετυχαίνει μία ευοίωνη συνεργασία με το ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ. Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με απώτερο σκοπό την επέκταση της Ομάδας Κωφών Μακεδονίας-Θράκης με την ίδρυση μίας ομάδας Θεάτρου… Ένα άπιαστο όνειρο για τον Φώτη. Δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσε να αναβιώσει μία επαγγελματική θεατρική ομάδα κωφών σε ένα τόσο αντιφατικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, κωφοί ηθοποιοί δίπλα σε ακούοντες… Ο ίδιος ήταν μέλος σχολικών θεατρικών ομάδων στην εφηβική του ηλικία, κάτι που του άφησε πολύ όμορφες μνήμες και γλυκές αναμνήσεις από το παρελθόν του ως μαθητής. Αυτό ήταν και η κινητήρια δύναμη της όλης αυτής προσπάθειας. Δίπλα του πάντα η οικογένεια και οι φίλοι του.

Σήμερα, πλέον, η ομάδα έχει να παρουσιάσει ένα δυναμικό προφίλ: Καλλιτεχνική Ομάδα Κωφών Μακεδονίας-Θράκης με 2 υπο-τμήματα: την «Ομάδα Εικαστικών» και «Το Θέατρο της Σιγής». Η ομάδα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί υπό την αιγίδα και με υποστήριξη του ΚΕΠΟΘΕ Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Από το 2008 προστέθηκαν και ακούοντες καλλιτέχνες, ως νέα στελέχη: καλλιτέχνες-δάσκαλοι, ως αρωγοί της ομάδας, προκειμένου να την ανάγουν σε επαγγελματική καλλιτεχνική οντότητα. Κάθε χρόνο η πρεμιέρα των θεατρικών και εικαστικών έργων παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1). Οι προσκλήσεις από Δήμους και ιδιώτες για συμμετοχή της ομάδας σε εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στην περιφέρεια διαρκώς αυξάνονται, οι δε διασυνδέσεις με καλλιτεχνικά σχήματα κωφών του εξωτερικού διατηρούνται και αναπτύσσονται.

Έχοντας ως παράδειγμα και πρότυπο το «Θέατρο Κωφών Ελλάδος» (έδρα: Αθήνα) ας υποστηρίξουμε όλοι αυτήν την προσπάθεια της Β. Ελλάδας, πιστεύοντας σε αυτούς τους καλλιτέχνες και δίνοντάς τους χώρο να αναπνεύσουν στο σχετικά δύστροπο, παρά ταύτα αγαπημένο μας ελληνικό καλλιτεχνικό περιβάλλον…

«Καλώς ήρθατε, και καλή σας Επιτυχία….»

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:
Τηλ. Επικοινωνίας με την Ομάδα Κωφών Μακεδονίας Θράκης:
6948 841 206, Σοκολάκη Ειρήνη, Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας
6942 873 557 [SMS], Κόκκος Φώτης, Υπεύθυνος Ομάδας

Πηγή: cineek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου