Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Από σκηνής δίχως λόγια για παιδιά

Τι σχέση έχει «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» με το «Φασουλή» και ποιοι είναι, επιτέλους, «Ο κανείς και το τίποτα»; Τι να γίνεται στον «Περίπατο της μεταμφίεσης» και τι ξέρουν για όλα αυτά οι «3 Λαλούν και 2 χοροπηδούν» και οι «Ακάτα Μακάτα»; Κούκλες και μαριονέτες που φτάνουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Κορέα, τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Ισπανία όλο και κάτι θα έχουν να μας αφηγηθούν για όλα τα παραπάνω στη διάρκεια του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, που θα πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου.

Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι, αλλά οι διοργανωτές του φεστιβάλ δηλώνουν αισιόδοξοι και με αιτία. Ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε: «Στα 12 χρόνια του θεσμού είναι η πρώτη φορά που δε θα κάνουμε παράπονα για τα χρήματα, αφού αυτήν τη φορά και μέσω ΕΣΠΑ για τα επόμενα έξι χρόνια είναι εξασφαλισμένος ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης -έχουμε καταθέσει πρόταση για 1.200.000 ευρώ, ποσό για το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί η έγκρισή του από μέρα σε μέρα. Με τον προϋπολογισμό αυτόν όχι μόνον εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του θεσμού, αλλά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και με τη δημιουργία του ινστιτούτου».

Κοινωνικό θέατρο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Xουάνχο Kοράλες, συμπλήρωσε: «Είναι μια περιέργη χρονιά και, ενώ στην αρχή όλα έδειχναν ότι θα έπρεπε να ακυρώσουμε τις παραστάσεις, ευτυχώς δεν το κάναμε και συνεχίζουμε και φέτος με τις τρεις υποενότητες: την Πανελλήνια Συνάντηση Νέων Κουκλοπαιχτών, το διεθνές κομμάτι με τις παραστάσεις σχημάτων από διάφορα μέρη στον κόσμο και τη διοργάνωση για τρίτη χρονιά διημερίδας και σεμιναρίου για το κοινωνικό θέατρο».

Η αυλαία της διοργάνωσης θα ανοίξει αύριο, με τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση των Νέων Κουκλοπαιχτών, που φέρνει ομάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ το διεθνές τμήμα θα ξεκινήσει με την παράσταση «Κουκλόπολη» του κουκλοθεάτρου «Hyundai» από τη Δημοκρατία της Κορέας, στην οποία 40 διαφορετικές κούκλες θα μυήσουν το κοινό σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Ο ίδιος θίασος θα δώσει και masterclass στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κιλκίς (Γ. Καπέτα 17, Δημαρχείο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, σεμινάριο κοινωνικού θεάτρου με τον Ισπανό Κολντομπίκα Βίο (1, 2 και 3/10, κόστος συμμετοχής 55 ευρώ), με σκοπό τη γνωριμία για την πρακτική άσκηση του κοινωνικού θεάτρου και την εφαρμογή του στην εκπαίδευση, την κοινωνική εργασία, την επίλυση συγκρούσεων. Ακόμη, εργαστήριο με τίτλο «Η φάρμα των ζώων» στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς με τις Ειρήνη Αμπουμόγλι και Μαρία Μανάση (27/9-1/10), έκθεση με κούκλες του Κουκλοθεάτρου «Τιριτόμπα» (24/9- 5/10, στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς), διημερίδα για το κοινωνικό θέατρο (4, 5/10, στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς). Οι τιμές των εισιτηρίων είναι ομαδικό 4 ευρώ, παιδικό 5, ενηλίκων 8, διαρκείας παιδικό 25 ευρώ και διαρκείας ενηλίκων 45.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου