Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο παππούς και η γιαγιά έπιασαν δουλειά

Οταν η κρατική μέριμνα και η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών και τα περιθώρια για οικονομικά ανοίγματα στενεύουν, τότε αναλαμβάνουν δράση οι γιαγιάδες, οι παππούδες και οι υπόλοιποι συγγενείς.
Το πρώτο σχολικό κουδούνι της νέας χρονιάς βρήκε περισσότερα από 639 παιδιά στη Θεσσαλονίκη εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς η στροφή εκατοντάδων γονέων λόγω οικονομικής κρίσης προς τις υπηρεσίες των δήμων δεν επέτρεψε να απορροφηθεί το σύνολο των αιτήσεων. Ως αποτέλεσμα, όπου δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για ιδιωτικούς σταθμούς ή μπέιμπι σίτερ, επιστρατεύτηκαν αυτοί που ξέρουν καλύτερα από όλους το ρόλο των παιδαγωγών, οι γιαγιάδες και οι παππούδες.

Μεγάλη ευθύνη

«Η κόρη μου και ο άντρας της εργάζονται και λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για τα παιδιά. Μία μπέιμπι σίτερ ή ένας ιδιωτικός σταθμός φύλαξης θα κόστιζε μισό μισθό κι έτσι ανέλαβα εγώ μαζί με τον άντρα μου να τα προσέχουμε», εξηγεί στον «Α» η 65χρονη Στέλλα Σεραφείμ. Η φύλαξη του μικρού Πάνου και της αδερφής του Ρόζας γεμίζει με χαρά την ίδια και το σύζυγό της, αλλά, όπως παραδέχονται, η ευθύνη είναι μεγάλη. «Ξαναθυμηθήκαμε τα νιάτα μας, όταν προσέχαμε τα δικά μας παιδιά. Τώρα βέβαια δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές όπως στο παρελθόν, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας», λέει και ο κύριος Παναγιώτης.

Βοήθεια από γονείς και άλλους συγγενείς αναγκάστηκαν να ζητήσουν δεκάδες οικογένειες στο δήμο Σταυρούπολης. Από τις 500 αιτήσεις που κατατέθηκαν στους τέσσερις δημοτικούς σταθμούς έγιναν αποδεκτές οι 375, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα παιδιά να μείνουν στα σπίτια τους.

Εκτός των επτά παιδικών σταθμών του δήμου Καλαμαριάς έμειναν 118 νήπια. Η επικείμενη λειτουργία ενός όγδοου σταθμού αναμένεται να δώσει «ανάσα» στις οικογένειες 20 ακόμη νηπίων.

Ξεπέρασαν φέτος τις 1.000 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στους δημοτικούς σταθμούς του δήμου Ευόσμου, με αποτέλεσμα περίπου 200 παιδιά να μην μπορέσουν να απορροφηθούν. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, Δημήτρης Χατζηβρέττας, «θα προσπαθήσουμε να φιλοξενήσουμε μερικά παιδιά στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους γονείς».

Αδύνατο στάθηκε να απορροφήσει και τις 180 αιτήσεις ο μοναδικός δημοτικός σταθμός της Τριανδρίας δυναμικότητας 100 παιδιών. «Ζητήσαμε να μας στείλουν επιπλέον νηπιαγωγό ώστε να εξυπηρετήσουμε ακόμη 40 νήπια», τονίζει η δήμαρχος, Πολυξένη Δρίτσα.

Συνολικά 40 παιδιά της Πυλαίας έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών, ενώ στην Πολίχνη δεν απορροφήθηκαν 25 παιδιά. «Μέχρι το τέλος του μήνα θα λειτουργήσει νέος παιδικός σταθμός στην Ακροπόλεως, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά», ανέφερε ο δήμαρχος, Κώστας Θεοδωρίδης.

Με κλήρωση μοιράζονται οι θέσεις στους δημοτικούς σταθμούς τουΕλευθερίου - Κορδελιού για τα περίπου 30 προνήπια που έμειναν εκτός. Στο δήμο Θεσσαλονίκης πάντως εξυπηρετήθηκε το 95% των 2.443 αιτήσεων που κατατέθηκαν.

Γιαγιάδες και συγγενείς επιστρατεύονται στη Ν. Χαλκηδόνα για τη φύλαξη των 21 παιδιών που αποκλείστηκαν από τη φοίτηση στο 1ο Νηπιαγωγείο της περιοχής. «Από το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι τα δύο τμήματα δεν επαρκούσαν και οι νηπιαγωγοί ζήτησαν την ανάπτυξη νέου τμήματος. Το ίδιο αίτημα καταθέσαμε κι εμείς στο αρμόδιο γραφείο διευκρινίζοντας ότι ζητάμε μόνο μία νηπιαγωγό, δεδομένου ότι υπάρχει διαμορφωμένη αίθουσα για την υποδοχή των επιπλέον νηπίων», ανέφερε στον «Α» η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας του δήμου Χαλκηδόνας, Δήμητρα Καραλιάτου.

Ωστόσο, το αίτημα δεν εγκρίθηκε από το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το αρμόδιο συμβούλιο, που επικαλέστηκαν το νόμο ο οποίος προβλέπει ότι η φοίτηση των προνηπίων δεν είναι υποχρεωτική.

Ιδιωτικοί σταθμοί

Το κύμα φυγής από τους ιδιωτικούς σταθμούς, που κινείται στο 10%, επιχειρούν να ανακόψουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, κρατώντας παγωμένα τα δίδακτρα. Το κόστος φοίτησης κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ το χρόνο. Την ίδια ώρα, στους δημοτικούς σταθμούς τα τροφεία κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.400 ευρώ, ενώ υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις -έως και πλήρης απαλλαγή- για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου