Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μιλάνο 1880 - Βανκούβερ 2010



Αυτήν την εβδομάδα συμπληρώνονται 130 χρόνια από το περίφημο Συνέδριο του Μιλάνο, το οποίο διεξήχθη από τις 6 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου του 1880. Η φετινή επέτειος όμως έχει μια σημαντική διαφορά από τις προηγούμενες. Τον περασμένο Ιούλιο στο 21ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαίδευση των Κωφών καταργήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο Μιλάνο το 1880. Από το Συνέδριο, που είχε θέμα "Partners in Education", προέκυψε ένα ιστορικής σημασίας κείμενο με τίτλο "A New Era: Deaf Participation an Collaboration". Σε αυτήν τη "Νέα Εποχή", πρακτικά καταργούνται οι αποφάσεις του Συνεδρίου του Μιλάνο και προωθείται η χρήση της νοηματικής γλώσσας, καθώς και η συμμετοχή των Κωφών πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Αρχικά υπήρχαν κάποιοι δισταγμοί για το πώς ένας μη τυπικός οργανισμός, όπως η οργανωτική επιτροπή του ICED, θα μπορόυσε να καταργήσει τις προηγούμενες αποφάσεις, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί. Ωστόσο, σε συνδυασμό με την κοινότητα των κωφών σεπαγκόσμιο επίπεδο, συνέταξαν το προαναφερθέν κείμενο, με σκοπό να το γνωστοποιήσουν στις κυβερνήσεις, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία όλου του κόσμου.

Χρειάστηκαν 130 χρόνια για να καταργηθούν οι διάσημες αποφάσεις του Μιλάνο. Αν και η "Νέα Εποχή" είναι περισσότερο συμβολική κίνηση, δεν χάνει τη βαρύτητά της, καθώς είναι σε όλους γνωστή η δύναμη των λέξεων. Το επόμενο συνέδριο θα γίνει το 2015 στην Πάτρα. Μέχρι τότε θα φανεί εάν η συμβολική αυτή πρώτη κίνηση αποκτήσει πρακτική εφαρμογή και αποτελέσει νέα εποχή για την κοινότητα των κωφών, τη νοηματική γλώσσα και την εκπαίδευση των κωφών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορείτε να διαβάσετε τα πρακτικά του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Εκπαίδευση των Κωφών- του γνωστού Συνεδρίου του Μιλάνο- εδώ και να δείτε σε δραματοποιημένη μορφή τα τεκταινόμενα.
Δείτε, επίσης βιντεοσκοπημένες εισηγήσεις του 21ου Συνεδρίου:
1. Opening ICED 2010 (part 1, part 2, part 3)
3. Nigel Howard (part1, part2)
4. Building Better Classroom Comprehension (part1, part2)
5. Mark Marschark (part1, part2part3)
6. Maartje De Meulder (part1, part2, ICED)
7. Irene Leigh (part1, part2)
8. Closing ceremony (part1, part2)
 
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παρακάτω video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου