Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολικά είδη, ο εποχικός γονικός μπελάς


Oι μαθητές στα θρανία και οι γονείς στα... ταμεία. Την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και ήδη στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα χαρτικών ειδών παρατηρείται ο συνήθης κάθε χρόνο τέτοια εποχή συνωστισμός. Οπως προκύπτει μάλιστα από μια έρευνα αγοράς, το... σχολικό καλάθι μπορεί να γεμίσει με κόστος από 33 ως και 164 ευρώ! Το κόστος της πρώτης ημέρας δε στο σχολείο ποικίλλει ανάλογα με τη διάθεση και το πορτοφόλι των γονέων, καθώς μόνο για τα απαραίτητα απαιτούνται πολλά ευρώ, αν προσθέσουμε στα είδη αυτά και τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία.

Και αν θα περίμενε κάποιος ότι αυτή την εποχή τα βιβλιοπωλεία κάνουν χρυσές δουλειές, απατάται. Καθώς φαίνεται, τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία πιέζονται ολοένα και περισσότερο από τον ανταγωνισμό των μεγάλων καταστημάτων, είτε αυτά είναι μεγάλες αλυσίδες χαρτοπωλείων είτε αλυσίδες παιχνιδιών ή ακόμα και σουπερμάρκετ που έχουν εισαγάγει σχολικά είδη και έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε τα προϊόντα τους σε καλύτερη τιμή.

«Οι μεγάλες αλυσίδες είχαν τη δυνατότητα να διαφημίζονται από τις αρχές Αυγούστου. Αυτό σίγουρα παίζει ρόλο και επηρεάζει κάπως την πελατεία» λέει ο κ. Νίκος Κουρουμπάς, ο οποίος διατηρεί βιβλιοπωλείο στο Κουκάκι, αλλά προσθέτει ότι «στα μικρά μαγαζιά η εξυπηρέτηση είναι πιο φιλική και θα προσεχτεί ο πελάτης περισσότερο. Στο μεγάλο κατάστημα θα κοιτάξουν απλώς να του δώσουν κάτι πρόχειρα». Σημειώνει πάντως ότι η κρίση έχει χτυπήσει και τις σχολικές αγορές. «Πλέον ο κόσμος αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα.Κάποτε έμπαιναν για να αγοράσουν π.χ. έναν ντοσιέ και έπαιρναν και κάτι άλλο που έβλεπαν και τους άρεσε.Αυτό δεν υπάρχει πια.Μπαίνουν με λίστα και ας μην προέρχονται από ιδιωτικά που δίνουν τέτοιες» .

Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ έχουν ανεβάσει τις τιμές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που φυσικά κάθε οικογένεια μετράει στον προϋπολογισμό της, δεδομένου ότι η αγοραστική ικανότητα έχει μειωθεί. Ο κ. Σωτήρης Χιώτης , ιδιοκτήτης χαρτοπωλείου, τονίζει ότι «οι τιμές εφέτος έχουν αυξηθεί γύρω στο 7% ως 10% και η κίνηση της πελατείας παρουσιάζει πτώση περίπου 20%. Οι δύο αυξήσεις του ΦΠΑ έπαιξαν τον ρόλο τους. Μπορεί και πάλι όμως κάποιος να τη “βγάλει” φθηνά, καθώς υπάρχουν είδη για όλα τα πορτοφόλια».

Φαίνεται πάντως ότι οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ακόμα με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή αγνοώντας την ποιότητα, αλλά προσπαθούν όσο μπορούν τα συνδυάσουν. «Δεν έχει έρθει ακόμα κάποιος να μου πει ότι διαθέτει 50 ευρώ και θέλει να δώσω μια λίστα με προϊόντα που να μην ξεπερνούν αυτό το ποσό.

Εμπορος και πελάτης

Ο κ. Περικλής Λιβάς, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, λέει: «Ο κόσμος προσπαθεί να ξοδέψει λιγότερα. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των μεγάλων καταστημάτων, γιατί πλέον δεν έχουν σχολικά είδη μόνο τα καταστήματα παιχνιδιών αλλά και τα σουπερμάρκετ.Προσπαθούμε να κρατάμε σταθερές τις τιμές, απορροφήσαμε την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ,όχι όμως και τη δεύτερη.Τσάντα 52 ευρώ την πουλάμε 26, και με κάθε πεντάδα τετραδίων δίνουμε και ένα πακέτο μαρκαδόρους. Αυτά είναι που μπορούν να κάνουν τα συνοικιακά μαγαζιά».

Ο κ. Κώστας λέει: «Ιδιες τιμές βλέπω σε σχέση με πέρυσι. Ισως βέβαια να παίζει ρόλο ότι εφέτος ψωνίσαμε από αλυσίδα καταστημάτων, όπου πάντα οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Προτιμάμε να παίρνουμε τα πιο φθηνά ποιοτικά, όχι τα πιο φθηνά γενικά, παρ΄ ότι η αγοραστική μας δυνατότητα έχει μειωθεί. Εμείς εφαρμόζουμε και το εξής: Επειδή η μια κόρη είναι τώρα Β΄ Γυμνασίου και η άλλη Α΄ Λυκείου, πολλές φορές η μεγαλύτερη δίνει κάποιο σχολικό εργαλείο της στη μικρότερη, κι έτσι εξοικονομούνται χρήματα».

«Σπατάλες»
Η κυρία Μπέλλα Μουρατιάν λέει: «Οι τιμές παραμένουν σταθερές. Επιλέγω να αγοράζω και από μεγάλα καταστήματα λόγω των τιμών αλλά και από συνοικιακά γιατί έχουν καλύτερα προϊόντα και σε προσέχουν περισσότερο. Επιπλέον κάνουν και εκπτώσεις, αν ο καταστηματάρχης σε γνωρίζει κόβει από την τιμή. Ως τώρα έχω δαπανήσει 150 ευρώ και για τα δύο παιδιά μου, κι ακόμη δεν τα έχουμε πάρει όλα. Κάνουμε και σπατάλες. Οταν αφορά τα παιδιά, δεν μπορώ να πω ότι παίρνουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα».

Πηγή: Βήμα

Διαβάστε σχετικά την έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΕΠΚΑ για τις τιμές των σχολικών ειδών στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου