Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος και πολλοί ανάμεσά μας, μικροί και μεγάλοι, αρχίζουν τις προετοιμασίες για το σχολείο. Κάποιοι μαθητές περιμένουν με αγωνία την πρώτη μέρα στο σχολείο, γιατί θα μοιραστούν με τους συμμαθητές και τους φίλους τους τις καλοκαιρινές τους περιπέτειες. Κάποιοι άλλοι μελλοντικοί μαθητές αλλά και γονείς ζουν την περίοδο της νευρικότητας και του άγχους για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους, που θα οδηγήσει τα παιδιά τους σε ένα νέο κύκλο ωρίμανσης.

Tι εικόνες μεταδίδετε στο παιδί σας; Η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους γονείς. Με λίγη όμως θετική διάθεση, υπομονή και χωρίς να μας πιάνει πανικός, όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Το πιτσιρίκι σας είναι κακόκεφο και μουτρωμένο τις τελευταίες ημέρες επειδή φοβάται την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ανησυχεί ότι δεν θα έχει φίλους, θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον ή, στην περίπτωση που πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο, θα σας αποχωριστεί για πρώτη φορά «σοβαρά» και για πολλές ώρες.

Σημαντικό είναι οι γονείς και οι μαθητές να καταλάβουν τι τους αγχώνει αλλά και τι τους προβληματίζει και να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η σχολική χρονιά για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας ξεκινά με κλάματα, επώδυνους αποχαιρετισμούς και ψυχική εξάντληση για τα παιδιά και τους γονείς. Βασικό κριτήριο για μία πιο ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολείο είναι η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουν οι γονείς ότι οι αντιδράσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια του αποχωρισμού είναι απόλυτα φυσιολογικές. Οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να χαλαρώσουν, να αποβάλουν το άγχος τους για να μπορέσει και το παιδί να ηρεμήσει και να μην επηρεαστεί από τη στάση του γονέα.

Στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς.

• «Ξεναγήστε» το στο σχολικό χώρο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το παιδί είναι πολύ πιθανό να τρομάξει από την αβεβαιότητα και το άγνωστο όταν θα βρεθεί σε ένα χώρο που δεν ξέρει, με ανθρώπους που θα γνωρίσει για πρώτη φορά.

• Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε να αντιμετωπίσει την ένταξή του στο σχολείο. Επίσης, με την αποφασιστικότητά σας το παιδί θα καταλάβει ότι, ό,τι και να κάνει, θα πάει στο σχολείο.

• Όσον αφορά στο μικρό παιδί, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του ένα αγαπημένο του αντικείμενο από το σπίτι, π.χ. ζωάκι, κούκλα, ακόμη και βιβλίο.

• Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση να μείνετε σταθεροί στη στάση σας, ώστε να αντιληφθεί ποια είναι τα όρια.

• Προσπαθήστε να αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του, γιατί αυτά θα δημιουργήσουν ανασφάλεια στο παιδί.

• Θυμηθείτε τα δικά σας! Πείτε στο παιδί σας για τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, τις ευχάριστες και αστείες. Μη διστάσετε, επιπλέον, να του μιλήσετε για το άγχος και την αγωνία που είχατε και εσείς την πρώτη μέρα, εξηγήστε του όμως ότι αυτό είναι φυσιολογικό και απολύτως αποδεκτό.

• Επίσης, καλό θα ήταν κατά την περίοδο του αποχωρισμού να πηγαίνουν και οι δύο γονείς στο σχολείο εναλλάξ τις πρώτες ημέρες.

• Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού, αφού οι δάσκαλοι θα είναι οι σύμμαχοί σας.

• Αρκετές φορές οι μητέρες, όταν το παιδί κατευθύνεται προς την τάξη, το κοιτάζουν από τα κάγκελα και του φωνάζουν «θα είμαι εδώ». Αυτό κάνει τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια και να θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι.

• Δώστε το παράδειγμα άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί και αναφέρετέ του ότι εκείνο ξεπέρασε τους φόβους του.

• Εξηγήστε του τι είναι το σχολείο και τι θα κάνει εκεί. Τονίστε του τους νέους φίλους, τις εκδρομές και τα ωραία πράγματα που θα μάθει.

• Διαλέξτε μαζί τα σχολικά είδη.

• Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, δώστε του κίνητρα για να πάει στο σχολείο.
Της Ζωής Μαγου, κοινωνιολόγου-ψυχοθεραπεύτριας
Πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου