Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η μαγεία των μαθηματικών ή Η προπαίδεια γίνεται διασκέδαση

Αν το παιδί σας σιχαίνεται την προπαίδεια και δυσκολεύεται να την μάθει, το βιβλίο της Προπαίδειας μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Με πολύχρωμες εικόνες και σχήματα, έξυπνα κολπάκια και διασκεδαστικά παιχνίδια εξηγεί τη λογική - τον μηχανισμό της προπαίδειας και βοηθάει το παιδί είτε να τη μάθει απέξω, είτε να μάθει να βρίσκει τα γινόμενα με έξυπνους τρόπους.

Διαβάστε μερικά από τα παιχνίδια και χρησιμοποιείστε τα για να εντυπωσιάσετε τα παιδιά/ τους μαθητές σας και να τα βοηθήσετε να αγαπήσουν τα μαθηματικά και να γίνουν καλύτερα στην προπαίδεια…

Το παιχνίδι των ζευγαριών (παραλλαγή του memory)
Αυτό το παιχνίδι είναι για δύο παίκτες. Θα σε βοηθήσει να εξασκηθείς στην προπαίδεια, αλλά και να βελτιώσεις τη μνήμη σου.

1) Πρώτα, κόψε ένα χαρτόνι σε 24 κάρτες του ίδιου μεγέθους. Διάλεξε 12 πράξεις που σε δυσκολεύουν και γράψε τις πράξεις στις μισές κάρτες και τα γινόμενα στις άλλες μισές (πχ 7Χ3 και 21). Άφησε κενή τη μια πλευρά των καρτών.

2) Ανακάτεψε και άπλωσε τις κάρτες σε ένα τραπέζι δημιουργώντας σειρές και στήλες. Οι πράξεις δεν πρέπει να φαίνονται.

3) Οι παίκτες με τη σειρά, γυρίζουν δύο κάρτες. Αν οι δύο κάρτες κάνουν ένα ζευγάρι, δηλαδή δείχνουν μια πράξη και το γινόμενό της, τις αφήνουν ανοικτές. Αλλιώς τις γυρίζουν πάλι έτσι ώστε να μην φαίνονται οι αριθμοί.

4) Όταν έχουν ανοιχτεί όλες οι κάρτες, ο νικητής είναι εκείνος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες.

Το αγρόκτημα της προπαίδειας

Αυτό είναι ένα θορυβώδες παιχνίδι για δύο ή περισσότερους παίκτες. Με τη σειρά, φωνάξτε αριθμούς ξεκινώντας το μέτρημα από το 1. Όταν κάποιος φτάσει σε ένα πολλαπλάσιο του τρία (ένα γινόμενο από την προπαίδεια του 3), πρέπει να κάνει τον ήχο ενός ζώου (πχ 1,2, γαβ, 4,5, μπεε κοκ)

Ο μαγικός αριθμός 3
Για αυτό το μαγικό κόλπο θα χρειαστείς μια τράπουλα και ένα κομπιουτεράκι.

1) Ζήτησε από ένα φίλο σου να διαλέξει ένα χαρτί από την τράπουλα και να μην το δείξει σε κανέναν. Πρέπει να είναι χαρτί με αριθμό και όχι χαρτί με φιγούρα. Ο φίλος σου πρέπει να θυμάται τον αριθμό του χαρτιού και να το ακουμπήσει πάνω στο τραπέζι χωρίς να φαίνεται.

2) Μετά διάλεξε κρυφά το δικό σου χαρτί και ακούμπησέ το πάνω στο τραπέζι χωρίς να φαίνεται ο αριθμός. Για να πετύχει το κόλπο, πρέπει να επιλέξεις ένα χαρτί με τον αριθμό 3.

3) Μόλις ο φίλος σου ακουμπήσει κάτω το χαρτί του, δώσε του ένα κομπιουτεράκι. Ζήτησέ του να πληκτρολογήσει τον αριθμό που διάλεξε και να κάνει τους παρακάτω υπολογισμούς :

Πολλαπλασιασμό με το 2
Πρόσθεση με το 2
Πολλαπλασιασμός με το 5
Αφαίρεση με το 7

4) Γύρισε το χαρτί του φίλου σου και μετά το δικό σου. Οι αριθμοί των δύο χαρτιών είναι οι ίδιοι με αυτούς που εμφανίστηκαν στο κομπιουτεράκι.

Πχ Εσύ διαλέξεις το 3 και ο φίλος σου το 8 .

8Χ2 = 16
16+2 = 18
18Χ5 = 90
90 – 7 = 83

Τένις
Αυτό είναι ένα παιχνίδι για δύο παίκτες και χρειάζεται γρήγορη σκέψη.

1) Πρώτα αποφάσισε σε ποια προπαίδεια θέλεις να κάνεις επανάληψη (πχ στην προπαίδεια του 8). Στη συνέχεια βρείτε μεταξύ σας ποιος παίκτης θα «σερβίρει» πρώτος.

2) Αυτός που «σερβίρει» φωνάζει έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 11. Ο άλλος παίκτης πρέπει να πολλαπλασιάσει αυτό ν τον αριθμό με το 8 (ανάλογα με την προπαίδεια που έχει επιλέξει) και να φωνάξει το γινόμενο.

3) Αν ο παίκτης διστάσει ή απαντήσει λάθος, αλλάζουν οι ρόλοι και «σερβίρει» εκείνος.


Το βιβλίο της προπαίδειας
Οδηγίες, συμβουλές και κόλπα για να μάθεις νεράκι την προπαίδεια
Times Tables Book
Συγγραφέας: Vorderman Carol, Harris John
Εκδότης: Πατάκη
Σειρά: Βιβλία Γνώσεων και Δραστηριοτήτων
Έτος έκδοσης: 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου