Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η νέα βιβλιοθήκη του Stanford University με λιγότερα βιβλία

Το Stanford, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια τον κόσμο, αποφάσισε να φτιάξει (μάλλον ανακαινίσει) την βιβλιοθήκη των μηχανικών (Engineering Library), η οποία θα ξανανοίξει αυτόν τον Αύγουστο. Ποιος ο λόγος που γράφω για αυτό;
Επειδή το πανεπιστήμιο αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των βιβλίων κατά 85%. Να πω την αλήθεια για εμένα φαίνεται αρκετά λογική σαν απόφαση, αλλά από την άλλη για ένα πανεπιστήμιο αυτό δεν θα ήταν και πιο εύκολη επιλογή που είχαν να κάνουν. Ωστόσο, όταν οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου κοίταξαν τα αρχεία τους και είδαν ότι αρκετά βιβλία είχαν πάνω από 5 χρόνια να ελεγχθούν από φοιτητές, πήραν την μεγάλη απόφαση.

Βέβαια τα λιγότερα βιβλία δεν σημαίνει και λιγότερη γνώση. Απλώς η βιβλιοθήκη θα προσφέρει πρόσβαση σε έναν μεγαλύτερο αριθμό ψηφιοποιημένων βιβλίων και περιοδικών, κάτι που θα φανεί πολύ χρήσιμο στους συγκεκριμένους φοιτητές, καθώς οι μηχανικοί συμβουλεύονται τα βιβλία κυρίως για ένα δύο τύπους το πολύ. Επιπλέον, το ψάξιμο θα είναι αρκετά πιο γρήγορο, αφού θα πατάνε δύο τρεις λέξεις-κλειδιά για να βρίσκουν αυτά που θέλουν. Τελειώνοντας να αναφέρω ότι στη βιβλιοθήκη θα εξακολουθούν να υπάρχουν 10.000 πραγματικά βιβλία, αλλά και πάλι δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την παλαιότερη βιβλιοθήκη που είχε 60.000 βιβλία.

Πηγή: away.gr

Διαβάστε ή ακούστε το σχετικό άρθρο στο NPR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου