Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τα Εκπαιδευτήρια Βέροιας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Βέροιας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση στον 21ο Διαγωνισμό «Company Competition 2010» που διοργάνωσε ο πανευρωπαϊκός οργανισμός νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE Europe) στη Σαρδηνία στις 23 Ιουλίου.

Οι νεαροί μαθητές της Β' Λυκείου είχαν διακριθεί στον αντίστοιχο πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε στις 24 Ιουνίου από το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) με την μαθητική εταιρεία «Progsmart». Το προϊόν τους είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο σε μορφή CD το οποίο βοηθά παιδιά προσχολικής ηλικίας να ξεπεράσουν το πρόβλημα της δυσαριθμησίας και να κατανοήσουν βασικές προμαθηματικές έννοιες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες από 34 χώρες, ενώ νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Ελβετίας με την εικονική επιχείρηση «Pnööö-Team» η οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένες σαμπρέλες ποδηλάτων για να δημιουργήσει προϊόντα όπως μολυβοθήκες και θήκες iPod. H ελληνική ομάδα των μαθητών από την Βέροια κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 34 μαθητικές εταιρείες, ενώ είχε μία αξιόλογη παρουσία με ένα ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν.

Συνολικά φέτος 231.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν με τη δική τους «εικονική επιχείρηση» στο πρόγραμμα του JA-YE Europe και 400 από αυτούς είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν έως το Κάλιαρι της Ιταλίας για να παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους.

Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» (Company Programme) απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου οι οποίοι με τη βοήθεια των καθηγητών τους και με την απαραίτητη καθοδήγηση εθελοντών-στελεχών από τον επιχειρηματικό κόσμο δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση. Κάθε μαθητική επιχείρηση προσφέρει πραγματικά προϊόντα ή υπηρεσίες και έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις παρόμοιες με αυτές που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε επιχείρηση κατά την ίδρυση και τη λειτουργία της.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις αυτούς τους δραστήριους μαθητές εν δράσει» εξηγεί η CEO του JA-YE Europe, Caroline Jenner (Κάρολαϊν Τζένερ). «Η επιτυχία τους προέρχεται από τόσο από το πάθος τους όσο και από τον τρόπο που επικοινωνούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους και ο τρόπος που όλοι μαζί ανέπτυξαν την επιχείρησή τους. Όλοι οι μαθητές γίνονται μέρος μίας πολύ ρεαλιστικής κατάστασης και αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθουν και να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες για τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία, όποια κι αν είναι αυτή».

Τα τελευταία 5 χρόνια περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μαθητές από ολόκληρη την Ευρώπη έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» (Company Programme). Εκτιμάται ότι περίπου 15% από αυτούς θα δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση αφού έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, γεγονός που μεταφράζεται σε 150.000 νέες επιχειρήσεις οι οποίες θα παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και πραγματική ώθηση στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου