Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Επίκαιρα


Μάχη ενάντια στα loverboys: Νέα μορφή πορνείας
Είναι ακόμα παιδιά 12-13 ετών. Ερωτεύονται για πρώτη τους φορά νεαρούς μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν στην αυλή του σχολείου τους και στη συνέχεια χάνονται στον κόσμο της πορνείας. Γονείς και αστυνομία στην Ολλανδία ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στα «loverboys», όπως είναι γνωστοί αυτοί οι τύποι στην κοινωνία της χώρας.

Εξελίσσεται σε μάστιγα η εξάπλωση του σεξοτουρισμού
Κάποιοι φτιάχνουν βαλίτσες για να βρεθούν σε εξωτικές παραλίες, κάποιοι για να θαυμάσουν αξιοθέατα και κάποιοι για να ικανοποιήσουν σεξουαλικές φαντασιώσεις με ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Ο σεξοτουρισμός ανθεί σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Βραζιλία και το Μεξικό, οι οπαδοί του ωστόσο ανακαλύπτουν συνεχώς νέους, πρόσφορους -και πιο κοντινούς για τους Ευρωπαίους- προορισμούς, όπως το Μαρόκο.

Παιδιά εθισμένα στις ροζ σελίδες
Διαστάσεις επιδημίας παίρνει και στη χώρα μας σταδιακά η χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων από παιδιά και εφήβους, αφού 2 στα 10 ελληνόπουλα μπαίνουν συστηματικά σε ροζ sites.

Διαδικτυακή «ασπίδα» για τα παιδια
Ευλογία, αλλά και κατάρα μαζί, το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει στους νεαρούς ενοίκους του εντυπωσιακές ευκαιρίες για πληροφόρηση, ψυχαγωγία και επικοινωνία, αλλά ταυτόχρονα, μέσα σε όλα τούτα τα ευεργετικά, κρύβει και πλήθος κινδύνων «ακατάλληλων για ανηλίκους» (πορνογραφικό, βίαιο ή προσβλητικό περιεχόμενο, ιούς κ.ά.).

Παράδεισος για τους δικηγόρους διαζυγίων το Facebook
Ξεχάσατε να διαγράψατε από τους φίλους τη γυναίκα σας, ενώ ανεβάσατε φωτογραφίες από τις διακοπές με την ερωμένη σας στο Facebook; Μάλλον ο δικηγόρος της συζύγου σας που έχει αναλάβει το διαζύγιο θα είναι πολύ χαρούμενος.

Το χιούμορ σώζει
Οι γονείς που χρησιμοποιούν χιούμορ αντί σαρκασμού για να λύσουν τις αναπόφευκτες διαφωνίες με τα έφηβα παιδιά τους δημιουργούν ενήλικες με μεγαλύτερη ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων τους στις δύσκολες καταστάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη ομάδας επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιάΤα παιδιά ζουν σ' ένα συναρπαστικό και παραμυθένιο κόσμο, στον οποίο η φαντασία διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο. Η φαντασία και η πραγματικότητα, η αλήθεια και το ψέμα συγχέονται. Το ψέμα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού. Αποτελεί ένα ασυνείδητο μέσο ανεξαρτησίας του παιδιού από τους γονείς του προκειμένου να απομακρυνθεί από τον έλεγχό τους.
Πολλές φορές μιλάμε για κάποιον γνωστό μας που είναι «η ψυχή της παρέας» ή για κάποιον άλλον που είναι μονίμως νευριασμένος. Τα χαρακτηριστικά αυτά της προσωπικότητας, τα οποία γίνονται εμφανή στις κοινωνικές συναναστροφές μας, είναι όμως «καταγεγραμμένα» και στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότας μια απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να δείξει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου με βάση το μέγεθος διαφορετικών περιοχών του. Οσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος μια περιοχή του εγκεφάλου τόσο ισχυρότερη εκτιμάται ότι είναι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της.

Εννέα ανήλικοι καταδικάζονται κάθε χρόνο για εμπρησμό δάσους
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, καταδικάζονται για έγκλημα εμπρησμού (σε πόλη και δάσος) 15 ανήλικοι, εκ των οποίων οι έξι είναι μαθητές. Απο αυτούς οι εννέα καταδικάζονται για εμπρησμό δάσους. Αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης ο οποίος σημειώνει πως: «Οι γονείς μην ξεχνούν ότι πρέπει να απομακρύνουν σπίρτα και αναπτήρες και ότι άλλο μέσο μπορεί να προκαλέσει φωτιά, σε σημεία που τα παιδιά τους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση.... Οι ανήλικοι εμπρηστές είναι πολύ πιθανόν να είναι οι αυριανοί “ εν δυνάμει ” ενήλικοι εμπρηστές». Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία απο την Δικαιοσύνη απο το 1998 έως και το 2007.

«Φυσική» ροπή προς το τσιγάρο έχουν τα παιδιά με γονείς καπνιστές
«Εκκολαπτόμενοι καπνιστές» φαίνεται ότι είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς που καπνίζουν. Οπως κατέδειξε έρευνα του Royal College of Physicians, τα παιδιά με γονείς καπνιστές έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια καπνιστές, σε σχέση με παιδιά γονιών που δεν έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Και αξίζει να τονισθεί ότι σχεδόν το 40% των Ελληνόπουλων εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.

Πράσινο φως στην ΕΕ για παιδικό φάρμακο κατά της χοληστερόλης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε άδεια κυκλοφορίας για μια μασώμενη μορφή του δημοφιλούς φαρμάκου Lipitor κατά της χοληστερόλης, η οποία προορίζεται για παιδιά άνω των 10 ετών που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστεριναιμία.

Οι λιπαρές τροφές βλάπτουν τα έμβρυα
Eρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι έγκυες γυναίκες που τρέφονται με λιπαρά φαγητά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, αυξάνουν τις πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με σοβαρές γενετικές παθήσεις.

Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Τα ερευνητικά δεδομένα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνουν ότι στα παιδιά η πρόσληψη των απαραίτητων ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών είναι μικρότερη από τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ενας λόγος μπορεί να είναι ότι τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα ω-3 λιπαρά, όπως το λινέλαιο, το κραμβέλαιο και τα καρύδια, δεν καταναλώνονται συνήθως στη διατροφή δυτικού τύπου.


 
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με σοβαρές κρίσεις άσθματος στα παιδιά, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «Journal of Allergy & Clinical Immunology».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου