Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Το ΚΘΒΕ παραδίδει θέατρο κατ' οίκον

Ξεχύνεται στους δρόμους, αλλά θα βρεθεί και κοντά σε άτομα με κινητικά προβλήματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο θέατρο. «Είναι ένας τρόπος να επιστρέψουμε στην κοινωνία, ως οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την πολιτεία, αυτά που μας δίνει ο κόσμος. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν το καλοκαίρι, να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις που θα τους φέρουν και πάλι κοντά στο κοινό», δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης. Οπως είπε, το πρώτο εγχείρημα με το «Εκείνος κι Εκείνος» στα καφέ της πόλης, στα μουσεία και στις φυλακές στέφθηκε με επιτυχία. Ο «Σόλων» και ο «Λουκάς» επισκέφτηκαν 350 καφέ της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν η περιοδεία του Κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΘΒΕ, ο «Χώρος Δράσης» στη Μονή Λαζαριστών και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία και νοσοκομεία.

Οι καλοκαιρινές δράσεις του θεάτρου βγάζουν στη πόλη τρεις ομάδες ηθοποιών. Μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» και δύο δράσεις με τίτλους Θέατρο «Κατ' οίκων», και «Δρόμο- λόγια».

Οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» είναι μια ομάδα ηθοποιών του θεάτρου που θα εμφανίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα παρουσιάζει μια παράσταση-συνομιλία με το κοινό βασισμένη στη σάτιρα της καθημερινότητας. Η θεματολογία θα ξεκινάει από την οικονομική κρίση και θα φτάνει ως το μέγα ερώτημα των ημερών: «Θα κερδίσει η Ελλάδα το Μουντιάλ;»

Το Θέατρο «Κατ' οίκων» αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, άτομα που τραυματίστηκαν βαριά σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, παραπληγικούς κ.ά. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα τους επισκέπτονται στο χώρο τους και θα τους κρατούν συντροφιά διαβάζοντάς τους θεατρικά κείμενα, μονόλογους, παραμύθια και άλλα κείμενα. Ηδη, η συγκεκριμένη ομάδα επισκέφτηκε μια 37χρονη γυναίκα, κατάκοιτη εδώ και 8 χρόνια ύστερα από τροχαίο. Εμειναν μαζί της για αρκετή ώρα, της διάβασαν θεατρικά κείμενα και συζήτησαν μαζί της, όχι μόνο για το θέατρο αλλά και για θέματα που την απασχολούν. Οπως είπε ο Σ. Χατζάκης, η δράση αυτή του ΚΘΒΕ έχει γίνει ήδη γνωστή και στην Αθήνα και είχε ως συνέπεια ηθοποιοί και σκηνοθέτες να επικοινωνούν μαζί του και να του ζητούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι, χωρίς αμοιβή.

Η τρίτη δράση είναι τα «ΔΡΟΜΟ-λόγια». Οι ηθοποιοί θα διαβάζουν και θα ερμηνεύουν κείμενα λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης σε ανοιχτούς χώρους της πόλης. Ο Σ. Χατζάκης ανακοίνωσε ότι οργανώνονται κι άλλες δράσεις σε γηροκομεία, χώρους απεξάρτησης, φυλακές, ενώ συνεχίζονται οι κοινοί σχεδιασμοί με τα μουσεία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου