Ο δεκάχρονος ζωγράφος Χαμάντ Αλ Χουμαϊντάν που γεννήθηκε στο Κουβέιτ, αλλά ζει στην Αγγλία, είναι το νέο παιδί-θαύμα που αποκαλείται «νεαρός Πικάσο». Πέρσι, όταν έξι καμβάδες του διατέθηκαν στο Διαδίκτυο πουλήθηκαν περίπου 650 λίρες ο καθένας μέσα σε λίγες ώρες.
Σχεδόν ανέκαθεν, ο Χαμάντ δημιουργούσε κυβιστικά έργα χωρίς καν να γνωρίζει την ύπαρξη του Πικάσο, όπως λέει ο πατέρας του. Αυτή τη στιγμή που έργα του εκτίθενται στην Γκάλερι στο Λίβερπουλ, ο μικρός ζωγράφος λέει στους «Τάιμς»: «Δεν κάνω μαθήματα, γιατί μ’ αρέσει να μαθαίνω φυσικά. Δεν θέλω να είμαι τέλειος. Θέλω να είμαι απλός. Απλώς κλείνω τα μάτια μου, μετά αρχίζω και όλα είναι στη φαντασία μου».
Ο Χαμάντ έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές του, αλλά πόσα χρόνια το παιδί μπορεί να παραμείνει «θαύμα»; Την τελευταία δεκαετία, χάρη στα μίντια, ανακαλύψαμε πολλά εξαιρετικά ταλέντα της ζωγραφικής, όπως η οκτάχρονη «μικρή Πικάσο» Αλεξάντρα Νετσίτα και η δεκάχρονη Ακιαν Κραμαρίκ που μάγεψαν τους θεατές του σόου της Οπρα Γουίνφρεϊ.
Το 2004, η φήμη της τετράχρονης «μικρούλας Πόλοκ» Νεοϋορκέζας, Μάρλα Ολμστεντ, πιτσίλισε όλο τον κόσμο των μίντια εκτοξεύοντας την πώληση των αφηρημένων έργων της στα 150.000 δολάρια. Μέχρι που μαθεύτηκε ότι και ο πατέρας της έβαζε το χεράκι του και η φούσκα έσκασε.
«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης» έλεγε κάποτε ο Πικάσο. «Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης όταν μεγαλώσει». Πάντως, έχουμε πολλές ιστορικές μορφές της τέχνης που αποκάλυψαν το ταλέντο τους σε απίστευτα μικρή ηλικία. Ο Μικελάντζελο ισχυριζόταν ότι «μαζί με το γάλα της νοσοκόμας μου, δέχθηκα το χάρισμα να χειρίζομαι τη σμίλη και το σφυρί», ενώ όταν έφτασε στα 22 και ύστερα από δέκα χρόνια δουλειάς, φιλοτέχνησε την «Πιετά».
Ο γλύπτης Μπερνίνι εκτέλεσε την πρώτη του παραγγελία σε ηλικία 10 χρόνων και ο Γκουερτσίνο ήταν αυτοδίδακτο παιδί-θαύμα. Και ο Πικάσο είχε πει ότι στην ηλικία των 14 ετών μπορούσε να ζωγραφίσει τόσο καλά όσο και ο Ραφαήλ στην ίδια ηλικία.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου