Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εγκεφαλικές ουσίες, γονείς- γιατροί και επιβλαβή κινητά

Σεξ χωρίς προφυλάξεις, σούζες με μηχανές, κάπνισμα, ναρκωτικά ή αλκοόλ, είναι μερικοί από τους κινδύνους που εκτίθενται συχνά οι νέοι. Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπεύθυνοι δεν είναι γονείς και δάσκαλοι, αλλά η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με αμερικανούς ψυχολόγους, η απάντηση βρίσκεται στην υπερευαισθησία του εφηβικού εγκεφάλου στα σήματα της ντοπαμίνης, μίας ισχυρής βιοχημικής ουσίας που ενισχύει την ευχαρίστηση που αισθανόμαστε σε περιπτώσεις ανταμοιβής μίας προσπάθειας.

Εννέα στους δέκα έλληνες γονείς χορηγούν στα παιδιά τους φάρμακο χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία τους. Την ίδια στιγμή, 14χρονες εμφανίζουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ οι διαταραχές ύπνου από τη χρήση κινητού είναι συχνό φαινόμενο.

Πονοκέφαλοι, κόπωση, άστατος ύπνος και αδυναμία συγκέντρωσης παρατηρούνται στα παιδιά και στους εφήβους που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς bluetooth ή hands free. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ότι μελέτες έδειξαν πως το 60% των παιδιών 5-15 ετών αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το 25% περισσότερες από δύο ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου