Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ξέφρενα πάρτι με κερασμένο ...σεξ

Kάποτε ήταν απαγορευμένο. Τώρα είναι κάτι σαν δημοφιλές χόμπι. Το πορνό βρίσκεται παντού: στο Ιντερνετ, στα σίριαλ, στα βιντεοκλίπ, στις διαφημίσεις. Η προσφορά είναι ανεξάντλητη και η πρόσβαση συχνά εύκολη για τα παιδιά και τους νέους που βομβαρδίζονται από πολύ νωρίς με «σέξι» πρότυπα, τα οποία καλούνται να μιμηθούν. Αυτό κάνουν μετά μανίας οι έφηβοι στη Γαλλία, ξεσαλώνοντας σε πάρτι-όργια εμπνευσμένα από μια βρετανική τηλεοπτική σειρά.
Η τρέλα των εν λόγω πάρτι ξεκίνησε από το σίριαλ ονόματι «Skins» (όρος αργκό για το χαρτί του στριφτού τσιγάρου) που προβάλλεται και στη Γαλλία. Σε σπίτια και εγκαταλειμμένες αποθήκες, οι πρωταγωνιστές ξεδίνουν πετώντας τα ρούχα τους, ανταλλάσσοντας παθιασμένα φιλιά και χαπάκια Εκστασι, ενώ πίνουν μέχρι τελικής πτώσεως. Το ίδιο άρχισαν να κάνουν οι οπαδοί της σειράς, αρχικά στη Βρετανία και έπειτα στη Γαλλία, οργανώνοντας ανάλογα πάρτι που στα πρώτα τους στάδια καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου, αφού ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής τους ανακοινώνονταν λίγο πριν μέσω Facebook.

Eγιναν... μόδα
Η μόδα εξαπλώθηκε γρήγορα, ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβαζαν στο Ιντερνετ οι συμμετέχοντες ήταν λίαν διαφωτιστικά για το κλίμα που επικρατούσε: μουσική, φθηνά ποτά, χαλαρότητα, μάσκες και σκισμένα καλσόν, κορίτσια να επιδεικνύουν τα προσόντα τους και να φιλιούνται μεταξύ τους, ένα σύνηθες τελετουργικό για τους «σκίνερ».
Σιγά-σιγά όμως τα πάρτι έχασαν τον «υπόγειο» και «παράνομο» χαρακτήρα τους και μετατράπηκαν σε εμπορικά προϊόντα. Επιχειρηματίες μυρίστηκαν το ψητό και πλέον διοργανώνουν «skins» σε διάφορα κλαμπ, με την συνδρομή χορηγών, Dj και εισιτήρια που ξεπερνούν τα 15 ευρώ. Πολλές φορές οι ουρές είναι τόσο μεγάλες που κάποιοι μεθυσμένοι λιποθυμούν προτού προλάβουν να μπουν στο κλαμπ ή βαριούνται να περιμένουν και βιαιοπραγούν για να φθάσουν πιο γρήγορα στην είσοδο, με αποτέλεσμα να επεμβαίνει η αστυνομία ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα.
Οι υπερασπιστές της «σκινομανίας» υποστηρίζουν πάντως ότι σε σχέση με τα κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων που είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των ενηλίκων και δη των παντρεμένων ζευγαριών, τα «skins parties» είναι αθώα, ενώ στους μη μυημένους η Αριελ παρουσιάζει το δικό της μανιφέστο: «Ζούμε σε μια κοινωνία όλο κανόνες, έλεγχο και συμβάσεις. Κάποιοι καίνε αυτοκίνητα για να επαναστατήσουν, εμείς όμως δεν βλάπτουμε κανένα. Είμαστε υπέρ της εκκεντρικότητας και του ελεύθερου έρωτα».
Τις απόψεις τους δεν τις συμμερίζονται αρκετοί, όπως ο κοινωνιολόγος Μισέλ Φιζέ, ο οποίος τονίζει: «ζούμε σε έναν πορνο-κρατούμενο κόσμο όπου το σεξ είναι παντού». Θεωρεί, μάλιστα, ότι τα εν λόγω πάρτι αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυριαρχίας της πορνογραφίας στη σύγχρονη κοινωνία, μια κυριαρχία που αλλάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων στη Γαλλία και όχι μόνο.
Ενδεικτικό του ρεύματος αλλαγής είναι τα «τρίο» που σύμφωνα με τη «Figaro» έχουν γίνει πολύ της μόδας μεταξύ των νέων και κρίνονται απαραίτητα, αφού όπως λέει 18χρονη, το σεξ με τον φίλο της και μια άλλη παρτενέρ «είναι ένας καλός τρόπος για να γίνει πιο πικάντικη η ερωτική ζωή».

Μαθήματα σε επίδοξες «σειρήνες» του Ιντερνετ
«Μητέρες, ηρεμήστε, δεν θα δώσω συμβουλές στα κοριτσάκια σας για να πάρουν τον κακό δρόμο». Αυτά γράφει στο «Εγχειρίδιο του τέλειου webcam κοριτσιού» η 27χρονη Ελεν από το Μιλάνο που από τα 22 της κερδίζει τα προς το ζην σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου. Η Ελεν έγινε «γκουρού» των χιλιάδων κοριτσιών που βγάζουν χρήματα πλασάροντας τον σέξι εαυτό τους στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια μιας κάμερας (webcam).
«Μετά τo πρώτο μου βιβλίο, το «Ημερολόγιο ενός webcam κοριτσιού» (2007), ναι μεν δέχθηκα τόσες επικρίσεις, αλλά επικοινώνησαν μαζί μου και πολλές κοπέλες που ζητούσαν να μάθουν τα μυστικά του επαγγέλματος, δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν ή ντρέπονταν. Με τις δικές μου οδηγίες ξέρουν πώς να κινηθούν» λέει στην «Corriere della Sera» η «πρωταθλήτρια» πλέον Ελεν.
Η 27χρονη εξηγεί πως πριν από πέντε χρόνια έφυγε από το σπίτι και εργαζόταν ως πωλήτρια, αλλά η απασχόληση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πληρώνει τους λογαριασμούς της και δεν μπορούσε να βρει άλλη δουλειά. Ωσπου μια μέρα έλαβε ένα μέιλ από ιστοσελίδα ερωτικού περιεχομένου και αποφάσισε να πειραματιστεί. Τώρα δουλεύει τέσσερις ώρες ημερησίως στο σάιτ και βγάζει περίπου 2.000 ευρώ τον μήνα. Αυτή είναι και η μοναδική της πηγή εσόδων.
Οι γονείς της είναι ενήμεροι όπως και ο επί 7 χρόνια αρραβωνιαστικός της, ο οποίος, όπως λέει η Ελεν, κατανοεί ότι πρόκειται απλώς για μια δουλειά και ότι η ίδια δεν υποδύεται παρά έναν ρόλο. Αν και ομολογεί ότι δεν το κάνει απλώς για τα χρήματα, αφού «της αρέσει να επιδεικνύεται, να μιλά και να γνωρίζει κόσμο».
Μόνο στο σάιτ όπου δουλεύει η Ελεν υπάρχουν 3.000 «συνάδελφοί» της και 200.000-300.000 χρήστες, πολλοί εκ των οποίων παντρεμένοι, αλλά και διάσημοι τηλεπαρουσιαστές και ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και να δείξουν το πρόσωπό τους. Οσο για την ταρίφα; Αυτό είναι προσωπική απόφαση, λέει η Ελεν. «Στο σάιτ όπου είμαι εγγεγραμμένη η χρέωση είναι 1 - 3,5 ευρώ για κάθε λεπτό chat (on line συνομιλία). Το 50% πηγαίνει στο σάιτ και το άλλο 50% σε μένα. Επιπλέον μπορούν να πωληθούν φωτογραφίες, βίντεο, εσώρουχα και αριθμοί κινητών ή μέιλ».

«Skins»
Η σειρά που δίνει ...το παράδειγμα
«Αν δεν έχεις ακούσει ποτέ για τα skins parties, το πιθανότερο είναι ότι είσαι δεινόσαυρος, 25 ετών και άνω» γράφει ιστοσελίδα του καναλιού France 24. Πηγή... έμπνευσης για τη διοργάνωση αυτών των πάρτι αποτέλεσε η βρετανική τηλεοπτική σειρά «Skins», η οποία έχει ως θέμα τις ζωές νέων από το Μπρίστολ που διοργανώνουν έξαλλα πάρτι με σεξ, αλκοόλ και ναρκωτικά, προσπαθώντας να δραπετεύσουν από την ανιαρή καθημερινότητα και τις προβληματικές τους οικογένειες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Καθόλου διασκεδαστικά δεν είναι όμως τα συμπεράσματα ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς και αποκαλύπτουν πόσο επιζήμια μπορεί να αποδειχθεί για τους νέους αυτή η πρώιμη σεξουαλικοποίηση, δηλαδή ο προσδιορισμός της αξίας ενός ανθρώπου μόνο με βάση το σεξαπίλ του.
Οι «Sunday Times» επικαλούνται σχετική έκθεση της ψυχολόγου Λίντα Παπαδοπούλου, στην οποία τονίζεται ότι η ανεξάντλητη προσφορά σεξουαλικών εικόνων διαστρεβλώνει την άποψη που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ τους ασκεί τρομερή πίεση προκειμένου να μιμηθούν συγκεκριμένα στερεότυπα από πολλή μικρή ηλικία.
Οπως και προηγούμενες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, η έκθεση της Παπαδοπούλου συμπεραίνει ότι η βεβιασμένη σεξουαλικοποίηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γυναίκες, αφού συνδέεται με διατροφικές διαταραχές, χαμηλή αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη και άγχος, ενώ στους άνδρες προκαλεί αυξημένη δυσκολία στη δημιουργία σχέσεων.

ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗ «ΧΑΖΟΓΚΟΜΕΝΑ»
Βρίσκουν... οn line τον σέξι εαυτό που ονειρεύονται
Eίναι πανέμορφη, με υπέροχα μαλλιά, μοδάτα ρούχα και έναν φίλο-κελεπούρι. Είναι χαρούμενη, ανάλαφρη και το ‘χει σε καμάρι να την αποκαλούν «bimbo» (χαζογκόμενα). Καλώς ήρθατε στον ροζ κόσμο του missbimbo.com, μιας δημοφιλούς ιστοσελίδας όπου νεαρές παίκτριες από διάφορες χώρες μεταμορφώνονται σε... συγγενείς της Πάρις Χίλτον, αποκτώντας ένα avatar (εικονικό εαυτό) στα πρότυπα της Μπάρμπι, το οποίο ντύνουν, ταΐζουν και φροντίζουν να κάνουν ευτυχισμένο με ακριβά ρούχα, ένα πολυτελές σπίτι, δίαιτες και σπα.
Οι δημιουργοί του σάιτ το αποκαλούν «εκπαιδευτικό εργαλείο» και τιμούν «την πρώτη καταγεγραμμένη bimbo, τη βασίλισσα Βικτόρια της Βρετανίας και τις μπροστάρισσες Πάρις Χίλτον και Τσέλσι Κλίντον».
Πρόκειται για ένα σάιτ χιουμοριστικό, διατείνονται οι εμπνευστές, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη -με μέση ηλικία 19 ετών- μπορούν να αντιληφθούν τη φαιδρότητα του παιχνιδιού. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι πολλοί παίκτες είναι παιδιά 10-15 ετών που τώρα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.
Αφθονη σάρκα. Ούτως ή άλλως το missbimbo.com δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό των σάιτ, των περιοδικών, των διαφημίσεων, των παιχνιδιών και των βιντεοκλίπ που αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές στην πρώιμη σεξουαλικοποίηση των νέων, προσφέροντας άφθονη σάρκα χύμα και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν.
Οπως για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του δημοφιλούς βρετανικού περιοδικού «Nuts» όπου χωρίς εγγραφή και συνδρομή μπορεί οποιοσδήποτε να δει εκατοντάδες γυναίκες σε σέξι πόζες, να παρακολουθήσει βίντεο με γυμνόστηθες στάρλετ, ακόμη και να βαθμολογήσει στήθη, αξιολογώντας σχετικές φωτογραφίες που ανεβάζουν γυναίκες, αποκαλύπτοντας τα προσόντα τους στην «κριτική επιτροπή».
Η υπερβολική δόση σεξ κρίνεται επίσης άκρως απαραίτητη σε όλα τα βιντεοκλίπ ποπ και ραπ συγκροτημάτων και τραγουδιστών με νεανικό κοινό, ενώ ακόμη και τα αθώα t-shirt μπαίνουν στον χορό του σέξι και χυδαίου υπονοούμενου.
Είναι συνηθισμένο το θέαμα μικρών αγοριών και κοριτσιών να κυκλοφορούν φορώντας μπλουζάκια που έχουν λανσάρει κατά καιρούς διάφορες εταιρείες και φέρουν σλόγκαν όπως: «Δεν είμαι επιπόλαιος(-η), απλώς δεν μου αρέσουν οι άσχημοι» ή τα πιο προχωρημένα: «Το προφυλακτικό έσπασε», «Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι η μητέρα μου είναι εύκολη» και το δημοφιλές «Κλειδαμπαρώστε τις κόρες σας» για αγοράκια 6-11 ετών. Πολλοί γονείς δεν διστάζουν να τα αγοράσουν με το σκεπτικό ότι είναι διασκεδαστικά.

Πηγή : Ξέφρενα πάρτι με κερασμένο ...σεξ , Το Έθνος, 13/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου