Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Το... 13 το καλό σώζει τα παιδιά... (13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου)

Το νέο 13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, που περιλαμβάνει 6 επιπλέον ορότυπους σε σχέση με το προηγούμενο 7δύναμο, μπορούν κάνουν πλέον τα παιδιά στην Ελλάδα, αφού ήδη έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και το κόστος του καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για το συζευγμένο εμβόλιο «Prevenar 13», που ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 5 ετών, από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία, και την οξεία μέση ωτίτιδα, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.
Στα οφέλη από το νέο εμβόλιο αναφέρθηκαν, σε ειδική ενημερωτική ημερίδα, οι καθηγητές Ανδρέας Κωνσταντόπουλος (και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών), Δημήτρης Καφετζής και Μαρία Θεοδωρίδου. Η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.
Στις επιπλοκές που προκαλεί περιλαμβάνεται η σήψη, η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία, η πνευμονία με βακτηριαιμία και το εμπύημα. Η νόσος προκαλεί ετησίως έως και 1,6 εκατ. θανάτους σε όλο τον κόσμο. Περίπου οι μισοί από αυτούς αφορούν βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συστήνει το 13δύναμο σε δοσολογικό σχήμα 4 δόσεων, εκ των οποίων 3 δόσεις ως αρχική σειρά εμβολιασμού και μία επαναληπτική δόση στην ηλικία μεταξύ 11 και 15 μηνών.Τα βρέφη και νήπια που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό με το 7δύναμο θα μπορούν να αλλάξουν σε 13δύναμο, σε οποιοδήποτε στάδιο του εμβολιασμού, συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες δόσεις.
Συνιστάται επίσης, για τα παιδιά έως 5 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το 7δύναμο, να τους παρασχεθεί κάλυψη και έναντι των 6 επιπλέον οροτύπων με μία δόση του 13δύναμου. Τα παιδιά που ξεκινούν τον εμβολιασμό με 13δύναμο συνιστάται να ολοκληρώνουν το σχήμα με το ίδιο εμβόλιο.
Το νέο εμβόλιο περιλαμβάνει τους 7 ορότυπους (4, 6Β, 9V, 14, 18C, 19F και 23F) του παλαιότερου «Prevenar», που αποτελεί το πρότυπο στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου σε βρέφη και νήπια, ενώ συμπεριλαμβάνει 6 επιπλέον ορότυπους (1, 3, 5, 6Α, 7F και 19Α).
Πρόκειται για τους 13 πιο διαδεδομένους ορότυπους που προκαλούν διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο σε παιδιά παγκοσμίως.

Αντοχή μικροβίων
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονιοκοκκικής μόλυνσης, όπως και οι ενήλικες άνω των 65 ετών. Μάλιστα ο πνευμονιόκοκκος είναι η πιο κοινή αιτία πνευμονίας της κοινότητας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, καθώς μειώνουν τον αριθμό των μολυσμένων ασθενών και έτσι ελαχιστοποιούν τη δυνατότητα μετάδοσης και μόλυνσης και την ανάγκη για θεραπεία. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών, που με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τη φυσική επιλογή και διάδοση των ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων.
Δεδομένα από τα κέντρα παρακολούθησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι, μετά την εισαγωγή του 7δύναμου εμβολίου του πνευμονιόκοκκου (PCV), η εμφάνιση της ανθεκτικής στα αντιβιοτικά διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου μειώθηκε κατά 98% για τους ορότυπους που καλύπτει το εμβόλιο, αλλά και κατά 81% για το σύνολο των οροτύπων σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.
Επιπλέον, η εμφάνιση της νόσου μειώθηκε κατά 49% και σε ενήλικες μεγαλύτερους των 65 ετών, δηλαδή σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι ευπαθείς στη νόσο και δεν εμβολιάζονται.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Η Πνευμονία με βακτηριαιμία εκδηλώνεται με πυρετό και άλλες μη συγκεκριμένες ενδείξεις.
Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα περιλαμβάνει πυρετό, εμετό, υπνηλία, ακαμψία αυχένα.
Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία εκδηλώνεται με βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος.
Η πνευμονιοκοκκική οξεία μέση ωτίτιδα περιλαμβάνει πόνο στο αυτί, πυρετό, εμετό, διάρροια.
Η πνευμονιοκοκκική οξεία ιγμορίτιδα έχει πυρετό, καταρροή και βήχα.

Πηγή : Έθνος, 13/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου