Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Δεν θα κόβουν το ρεύμα από αναξιοπαθούντες




Αναξιοπαθούντες καταναλωτές θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος κώδικας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

 Ο κώδικας, τον οποίο επεξεργάστηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τροποποιεί σε αρκετά σημεία τον ισχύοντα, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ενημέρωση των καταναλωτών και τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.
Αναφορικά με τους όρους αποπληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού, ο κώδικας περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καταλήξει στη διακοπή της παροχής σε περίπτωση μη εξόφλησης λογαριασμού.
Ωστόσο, ο νέος κώδικας προβλέπει ειδικά μέτρα για «ευάλωτους πελάτες». Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνει:
* Οικονομικά ασθενείς πελάτες, δηλαδή νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολία ή αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
* Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Ατομα τα οποία για σοβαρούς λόγους υγείας χρειάζονται συνεχή παροχή ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή και παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, αιμοκάθαρση κ.ά.).
* Ηλικιωμένους πελάτες άνω των 65 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο που να μην έχει συμπληρώσει το όριο αυτό.
* Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με άλλη σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ασκήσουν βιοποριστική εργασία.
Στις παραπάνω κατηγορίες ο προμηθευτής ηλεκτρικού δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας και να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού κατά τους μήνες Δεκέμβριο - Μάρτιο και Ιούλιο - Αύγουστο, ακόμη και αν οι οφειλές τους από ανεξόφλητους λογαριασμούς καταστούν υπερήμερες. Οσο για τους πελάτες που έχουν ανάγκη μόνιμης μηχανικής υποστήριξης (αναπνευστικές συσκευές κ.λπ.), σε αυτούς ο προμηθευτής δεν θα μπορεί να κόψει το ηλεκτρικό όλο τον χρόνο.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία, 11/3/2010. Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου