Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ανήλικοι έκαψαν σπίτι μεταναστών. «Το κάναμε για αστείο»


Μαθητές ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων συμμετείχαν σε ομάδα που επιχείρησε να πυρπολήσει με μολότοφ και μπουκάλια με οινόπνευμα σπίτι, στο οποίο μένουν μετανάστες από το Μπανγκλαντές σε περιοχή της Σπάρτης.
 Με ακάλυπτα πρόσωπα και αδιαφορώντας αν θα τους αναγνωρίσουν, η ομάδα των παιδιών εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον των μεταναστών πετώντας μπουκάλια και μολότοφ. «Το κάναμε για αστείο», είπαν κάποια από τα παιδιά στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης.
 Η επίθεση έγινε το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου, αλλά οι αποκαλύψεις άρχισαν όταν οι καταγεγραμμένες καρέ καρέ σκηνές του εμπρησμού προβλήθηκαν στο Διαδίκτυο.
 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι μετανάστες δεν έκαναν καταγγελία καθώς φαίνεται πως φοβήθηκαν να ειδοποιήσουν ακόμα και την Πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά.
 Μετά τη δημοσιοποίηση της επίθεσης με τις σκηνές που προβλήθηκαν στο Διαδίκτυο, διεξήχθη με παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης προκαταρκτική εξέταση από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης ένα μήνα μετά τον εμπρησμό. Τα βίντεο εξετάστηκαν και αναγνωρίστηκαν τα πρόσωπα, οπότε εντοπίστηκαν οι νεαροί που μετείχαν στην επίθεση.
 Πρόκειται για δεκατρείς νέους, από τους οποίους δέκα είναι ανήλικοι από 14 έως 17 χρόνων και τρεις ενήλικοι. Ολοι είναι μαθητές, εκτός από έναν. Η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της και θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης. Μνεία στη σχετική υποβλητική αναφορά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών θα γίνει για όσους έχουν την επιμέλεια των ανηλίκων.

Από το Μπανγκλαντές
 Στο σπίτι που επιλέχθηκε να γίνει ο εμπρησμός διαμένουν περίπου δέκα μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Εκείνο το βράδυ, όπως φαίνεται στα βίντεο, η ομάδα των παιδιών πλησίασε το σπίτι και αρχικά πέταξε μολότοφ. Στο βίντεο δεν ακούγονται συνθήματα εναντίον των μεταναστών.
Έπειτα από λίγο οι νεαροί επέστρεψαν, αυτή τη φορά με μπουκάλια με οινόπνευμα, και έβαλαν φωτιά σε στρώματα με σκοπό να λαμπαδιάσει το κτίριο.
Οι μετανάστες που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό, ζήτησαν καταφύγιο στον επάνω όροφο, στη συνέχεια κατάφεραν να φύγουν από την πίσω πόρτα και να σωθούν χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Την επίθεση κατήγγειλε με ανακοίνωση η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται: «Τρόφιμα και κουζινικά, ρούχα και είδη καθαριότητας, μαζί με τα κουφώματα του κάτω ορόφου, φουντώσανε, φωτίζοντας από τη μια μεριά την παροξυσμική ενέργεια (διάβαζε κτηνωδία) των νεαρών δραστών».

Πηγή : Τα Νέα, 9/3/2010. 
Μήπως τελικά κάτι κάνουμε λάθος ; Γονείς και δάσκαλοι και ΜΜΕ ; Τι τους διδάσκουμε τελικά με τα λόγια και τα παραδείγματά μας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου