Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη : Από το κακό στο χειρότερο.


Μαθητές στοιβαγμένοι σε υπόγεια, κοντέινερ, προκάτ αίθουσες, καθώς και σε τάξεις χωρισμένες με γυψοσανίδες διαμορφώνουν το τριτοκοσμικό σκηνικό σε σχολεία του δήμου Ευόσμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 70% των διδακτηρίων χρησιμοποιούνται υπόγεια για το μάθημα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της διπλοβάρδιας για την επόμενη σχολική χρονιά. Για «υποσχέσεις», «αναβολές», «δικαιολογίες» κάνουν λόγο αγανακτισμένοι οι γονείς, οι οποίοι βγαίνουν στους δρόμους στις 8 Μαρτίου.
Τα όνειρα και οι ανησυχίες χιλιάδων μαθητών του Ευόσμου «πνίγονται» σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, καθώς η κατάσταση είναι ασφυκτική στα περισσότερα διδακτήρια. Η οικιστική ανάπτυξη και οι σχετικά προσιτές τιμές των ενοικίων προκάλεσαν εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να «πλημμυρίσουν» οι τάξεις με 16.000 παιδιά. Αυτήν τη στιγμή, αναζητούνται χώροι για επιπλέον 350 νήπια, που θα εγγραφούν το Σεπτέμβριο στην α' δημοτικού.
«Δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Στην α' τάξη θα φοιτήσουν 1.350 παιδιά, ενώ πέρυσι είχαμε 980. Το πρόβλημα εστιάζεται στη Νέα Πολιτεία και στο 6ο Δημοτικό», ανέφερε στον «Α» ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Ευόσμου, Γιάννης Καμαρινός, προσθέτοντας ότι θα δρομολογηθεί η ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού. Την ίδια στιγμή, στο 70% των σχολείων, σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιούνται τα υπόγεια για μάθημα.

Διπλοβάρδια
Εδώ και 16 χρόνια μόνον ένα σχολείο του Ευόσμου λειτουργούσε πρωί-απόγευμα, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά ο κίνδυνος της διπλοβάρδιας απειλεί το 30% των διδακτηρίων, σύμφωνα με τους γονείς. Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων αιθουσών έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και η Ενωση Γονέων Ευόσμου αποφάσισε να διοργανώσει πορεία τη Δευτέρα 8 Μαρτίου με σύνθημα «Χτίστε σχολεία». Γονείς, μαθητές και φορείς του Ευόσμου καλούνται στην προσυγκέντρωση (στις 11 π. μ.), στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Καραολή και Δημητρίου, προκειμένου να κατευθυνθούν προς το δημαρχείο μέσω της οδού Μ. Αλεξάνδρου.
«Στα 20 από τα 25 δημοτικά υπάρχουν αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες. Οπου υπάρχει υπόγειο, έχει γεμίσει με παιδιά», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Αθανάσιος Ποντικίδης, εξηγώντας πως σε όποιο σχολείο δεν υπήρχαν υπόγεια τοποθέτησαν κοντέινερ και αίθουσες-προκάτ στις αυλές.

Επιστολή
Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, τη νομαρχία και άλλους φορείς οι γονείς καταγγέλλουν τις «συνεχείς αναβολές» και τις «δικαιολογίες» των αρμοδίων, ζητώντας συνάντηση με την Αννα Διαμαντοπούλου.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Ευόσμου, αφού εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των γονέων, υποστήριξε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί η διπλοβάρδια και «κατά 99,5% θα την αποφύγουμε». Ο ίδιος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντινομάρχη Παιδείας, Ευθύμη Φωτόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μέσα στις προτεραιότητες της νομαρχίας για τη σχολική στέγη είναι η Πολίχνη και ο Εύοσμος.
Πηγή : Θεσσαλονίκη : Από το κακό στο χειρότερο, Αγγελιοφόρος, 16/2/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου