Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΜΕΑ Δ. ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Πολίχνης στεγάζεται στο νέο εξοπλισμένο χώρο που δημιουργήθηκε επί των οδών Παπάγου με Δωδεκανήσου στην Πολίχνη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα- Τρίτη – Τετάρτη -Παρασκευή:7:30 έως 15:00, Πέμπτη : 12:30 – 20:00

ΣΤΟΧΟΙ
Βασικός σκοπός αυτής της Υπηρεσίας του Δήμου Πολίχνης είναι η προσέγγιση και η κάλυψη των αναγκών των Ατόμων με Αναπηρία καθώς επίσης και η ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Συγκεκριμένοι στόχοι:
1. Δημιουργική απασχόληση
2. Εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων
3. Ενίσχυση γνωστικών, κινητικών και αισθητηριακών λειτουργιών
4. Κοινωνικοποίηση και Κοινωνική ενσωμάτωση
5. Ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τα Άτομα με Αναπηρία
6. Ψυχαγωγία
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1. Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης και ενίσχυσης δεξιοτήτων: Στόχος της ομάδας είναι η ψυχαγωγία των ΑμεΑ, η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και η ενίσχυση των νοητικών, κινητικών και αισθητηριακών τους ικανοτήτων. Θα πραγματοποιηθούν 2 αντίστοιχες ομάδες στις οποίες η κατανομή θα γίνει με βάση τις ανάγκες και τη λειτουργικότητα των ΑμεΑ.
Ωράριο κάθε Πέμπτη 17:00 – 18:30 και 18:30-20:00.
Στελέχωση των ομάδων: Νόρα Μορφίδου, Κοινωνική Λειτουργός & Σοφία Μαχαίρα, Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος

2. Πρόγραμμα Γυμναστικής:
Σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Πολίχνης συνεχίζεται η ομάδα γυμναστικής των ΑμεΑ και για το τρέχον εξάμηνο.
Ωράριο: κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17:00 – 19:00

3. Πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ στα ΑμεΑ.
Σε συνεργασία με την «ΠΑΣΕΝΗ» του Δήμου Πολίχνης δρομολογείται η συνέχιση του προγράμματος εκμάθησης Η/Υ για τα ΑμεΑ.
Επιπλέον πρόκειται να υλοποιηθεί για πρώτη φορά πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ για τους γονείς των ΑμεΑ.

4. Ομάδα Χορωδίας:
Σε συνεργασία με το Ωδείο του Δήμου Πολίχνης υλοποιείται η ομάδα χορωδίας των ΑμεΑ.
Ωράριο: κάθε Τρίτη 19:00 – 20:00

5. Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ:
Σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης υλοποιούνται τα παρακάτω προγράμματα:
Ωράριο:
Κεραμική: κάθε Τετάρτη 17:30 -19:45
Θεατρικό Παιχνίδι: κάθε Παρασκευή 18:00-20:00
Ζωγραφική: κάθε Σάββατο 17:00-20:00
Κάθε Τμήμα από τα παραπάνω, στελεχώνεται από έμπειρο εκπαιδευτή και ψυχολόγο ή ειδικό παιδαγωγό της Ν.Ε.Λ.Ε..
Η Κοινωνική Λειτουργός και η Ψυχολόγος του Κέντρου βρίσκονται σε τακτική επαφή και συνεργασία μαζί τους με στόχο την βέλτιστη λειτουργία των ομάδων και την αξιολόγηση της πορείας των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές.

6. Συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Πολίχνης για την υλοποίηση του καλοκαιρινού προγράμματος των κατασκηνώσεων των ΑΜΕΑ.
Και για το φετινό καλοκαίρι θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα της κατασκήνωσης για τα ΑμεΑ του Δήμου Πολίχνης στα τέλη Αυγούστου 2010.

7. Ομάδα γονέων ΑμεΑ:
Στόχος της ομάδας είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των γονέων αλλά και των φροντιστών των ΑμεΑ μέσω βιωματικών ασκήσεων και διαδραστικών παιχνιδιών. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους, να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους αλλά και να διασκεδάζουν ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που επιτελούν.
Ωράριο: Τετάρτη (ανά 15νθήμερο) 10:00 – 12:00.
Στελέχωση της ομάδας: Νόρα Μορφίδου, Κοινωνική Λειτουργός & Σοφία Μαχαίρα, Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος

8. Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
Για τη συμμετοχή ενός ενδιαφερόμενου στις δραστηριότητες του Κέντρου προηγείται η λήψη του κοινωνικού ιστορικού από την Κοινωνική Λειτουργό και η εκτίμηση των αναγκών από την Ψυχολόγο.
Επίσης, παρέχεται ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων.
Τέλος, υπάρχει τακτική επαφή και συνεργασία με τους γονείς των ΑμεΑ με στόχο την παρακολούθηση της πορείας των ΑμεΑ και την επίλυση πιθανών προβλημάτων.

9. Ενημέρωση των οικογενειών των ΑΜΕΑ σχετικά με τα δικαιώματα τους καθώς και την πρόσβαση τους σε ποικίλα προγράμματα που τους αφορούν (προνοιακά, εκπαιδευτικά, κ.τ.λ.) και υποστήριξή τους για τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων τους.

10. Σταθερή ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων Ψυχολογικής και Κοινωνικής Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία καθώς επίσης και των σχολείων και των φορέων του Δήμου Πολίχνης, για τις προγραμματισμένες δράσεις του Κέντρου δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Πολίχνης. Παράλληλα υπάρχει διαρκής συνεργασία με όλους τους παραπάνω φορείς.

11. Διοργάνωση νέου κύκλου διαλέξεων
Συγκεκριμένα για το προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ομιλίες:
- «Ο ρόλος των θεραπευτών και οι σχέσεις τους με τους γονείς» - Πέμπτη 11/2/2010, Εισηγήτρια: κα Κοτσαηλίδου, Ψυχολόγος
- «Επικοινωνιακές και γνωστικές δυσκολίες στα άτομα με αυτισμό» - Δευτέρα 22/2/2010, Εισηγητής: κος Βογινδρούκας, Λογοπεδικός.
- «Πώς βιώνεται η αναπηρία μέσα στην οικογένεια και τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των μελών της» - Πέμπτη 18/3/2010, Εισηγήτρια: κα Σπάρτσιου, Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος
- «Η εξέλιξη των ΑμεΑ στην Ευρώπη και η Αυτόνομη διαβίωση στην Ελλάδα» - Δευτέρα 12/4/2010, Εισηγητής: κος Στεργιούλας, Ψυχολόγος-Δάσκαλος ειδικής αγωγής
- «Κοινωνικές δεξιότητες – κλειδιά εκμάθησης» - Δευτέρα 19/4/2010, Εισηγήτρια: κα Γουναρίδου, Ψυχολόγος

12. Οργάνωση Εθελοντικής Ομάδας για τα ΑΜΕΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2009 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ανεύρεσης εθελοντικού προσωπικού, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πολύτιμο για την λειτουργία του Κέντρου. Επί του παρόντος, κάποιοι εθελοντές έχουν σταματήσει τη συμμετοχή τους ενώ υπάρχουν και νέες εγγραφές εθελοντών.

13. Οργάνωση λειτουργίας του θερμοκηπίου ως παραγωγικού εργαστηρίου.
Δρομολογείται η οργάνωση της λειτουργίας του θερμοκηπίου μέσω επαφών με φορείς αρμόδιους σχετικά με οργανωτικά ζητήματα, φορείς στους οποίους λειτουργούν ήδη θερμοκήπια ως παραγωγικά εργαστήρια, και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πολίχνης.
Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης προγραμματίζεται η ανίχνευση ύπαρξης σχετικού ενδιαφέροντος από την τοπική κοινότητα για την δημιουργία παραγωγικών εργαστηρίων για τα ΑμεΑ μέσω Ανακοίνωσης-Πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πηγή : Δήμος Πολίχνης, 17/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου