Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Νευρική ανορεξία και βουλιμία, οι σύγχρονες παθήσεις


Ηταν Φεβρουάριος του ΄93, όταν η 30χρονη Αναστασία, μόλις 13 ετών, έκανε την πρώτη της δίαιτα. «Είχα παχύνει και δεν ένιωθα άνετα με το σώμα μου. Ακουγα και διάφορα σχόλια για την περιφέρειά μου... Δεν θυμάμαι τι ακριβώς με οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Απλώς άρχισα καθημερινά να μειώνω αυτά που έτρωγα. Είχα φθάσει στο σημείο να τρέφομαι όλη μέρα με δύο μήλα και ένα γιαούρτι. Ετρωγα και γαρίδες, διότι είχα διαβάσει κάπου ότι είχαν λίγες θερμίδες. Δεν ξέρω πώς κατάφερνα κάποιες μέρες και έμενα νηστική.Σήμερα,αν δεν φάω ένα μεσημέρι, μπορεί λιποθυμήσω από την πείνα...».
Τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας δεν άργησαν να φανούν. «Είχα φθάσει 47 κιλά και για έξι χρόνια δεν είχα περίοδο.Τα δόντια μου δεν αναπτύσσονταν σωστά και είχα σταματήσει να ψηλώνω.Οι γονείς μου μού έλεγαν “φάε”.Αυτό ήξεραν,αυτό έλεγαν,αλλά εγώ δεν άκουγα κανέναν...» .

Σε ηλικία 15 ετών άρχισε εντατική γυμναστική. «Δεν έτρωγα τίποτε και γυμναζόμουν πέντε ώρες την ημέρα:έκανα καθημερινά τρεις ώρες αεροβική γυμναστική και δύο ώρες όργανα.Αυτό ήταν όλη μου η ζωή». Η Αναστασία, εκτός από την εξαντλητική δίαιτα και την εντατική γυμναστική, διάβαζε πολύ. «Ημουν τελειομανής» θυμάται. Αμέσως μετά το λύκειο πέρασε στη σχολή που ήθελε, αλλά δεν ήταν αυτό που περίμενε. «Πήγα στη σχολή, απογοητεύτηκα και έχασα τον έλεγχο με την τροφή.Αρχισα να τρώω πολύ.Σκεφθείτε ότι πήρα 30 κιλά μέσα σε τρεις μήνες. Τότε ήταν που άρχισα να καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνω κάτι, να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα.Εψαξα στο Ιnternet και βρήκα μια αμερικανίδα θεραπεύτρια.Εκείνη με παρέπεμψε στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών. Ετσισώθηκα...». Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία- δύο σοβαρές παθήσεις που «πλήττουν» παιδιά και εφήβους και οι οποίες έχουν ταυτιστεί με το lifestyle- παρουσιάζουν έξαρση και στην Ελλάδα.

Oπως αναφέρει η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (ΕΚΔΔ) κυρία Μαρία Τσιάκα, οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σοβαρότατη πάθηση, που εμφανίζεται συνήθως στα χρόνια της εφηβείας. Η σοβαρότερη μορφή της είναι η νευρική ανορεξία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Με βάση επιδημιολογικές μελέτες, στην Ελλάδα νοσεί το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία), ενώ 7% του πληθυσμού παρουσιάζει ορισμένα συμπτώματα και των δύο παθήσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε 13%. «Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικοι πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής. Αυτό σημαίνει ότι 2 εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα» σημειώνει η κυρία Τσιάκα.

Η νευρική ανορεξία ξεκινάει, συνήθως, στην εφηβεία με μια δίαιτα που βγαίνει εκτός ελέγχου. Στα κορίτσια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε ηλικία 11 ετών και στα αγόρια σε ηλικία 16 ετών. Στοιχεία δείχνουν ότι ο ένας στους πέντε χάνει τη ζωή του σε δέκα χρόνια από αυτοκτονία ή ασιτία και οι δύο στους πέντε παραμένουν σε μια κατάσταση ανεκτή. Ο ένας στους τρεις πάσχοντες αναρρώνει (σε ορισμένες περιπτώσεις ύστερα από νοσηλεία σε νοσοκομείο). Σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες παρουσιάζουν βουλιμικά επεισόδια, τα οποία συνοδεύονται από εμετούς και χρήση καθαρτικών ή χαπιών αδυνατίσματος. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πασχόντων είναι η τελειομανία, η ευσυνειδησία, η συνέπεια, η επιθυμία να ευχαριστούν τους άλλους και να έχουν υψηλές επιδόσεις. Επίσης έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν θέλουν να ρισκάρουν, τους αρέσει η μοναξιά, αποφεύγουν να καταπιάνονται με καινούργια πράγματα, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκδηλώσουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου